Privesti pravdi ubice braće Bitići

Radiosarajevo.ba
Privesti pravdi ubice braće Bitići


Američka ambasada u Beogradu izrazila je danas očekivanje da će srpske vlasti privesti pravdi odgovorne za smrt braće Bitići, koji su bili američki državljani, i nadu da će policija i tužioci energično slijediti svaki trag u obradi tog slučaja, javlja Tanjug.

Povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu da potvrdi oslobađajuću presudu Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću koji su optuženi za ubistvo američkih državljana Agrona, Iljija i Mehmeta Bitićija 1999. godine, ambasada je primijetila da skoro 14 godina pošto su braća Bitići ubijena niko nije osuđen za taj zločin, piše Fena.

"Nadamo se da će policija i tužioci energično slijediti svaki trag u ovom slučaju i očekujemo od srpskih vlasti da izvedu pred lice pravde odgovorne za smrt Agrona, Iljija i Mehmeta Bitići", rekao je portparol američke ambasade Steven Stark u pisanoj izjavi Tanjugu.

Pravda zahtjeva da njihove ubice budu pozvane na odgovornost, ističe se u izjavi. Apelacioni sud u Beogradu saopćilo je danas da je Odjeljenje za ratne zločine tog suda potvrdilo oslobađajuću presudu Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću okrivljenima za kršenje pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima braći Bitići u prvoj polovini jula 1999. u Petrovom selu.

Prema navodima optužnice, Popović i Stojanović okrivljeni su da su kao pripadnici Operativno potjernih grupa 9. juna 1999. braću Bitići lišili slobode, zatvorili u prostoriju koja nije bila namjenjena smještaju ljudi, a zatim vezane žicom predali nepoznatim pripadnicima MUP-a koji su ih kasnije u Nastavnom centru u Petrovom selu usmrtili hicima u glavu i bacili u masovnu grobnicu.

Kako se navodi u saopštenju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno utvrdio da nije dokazano da su braća Bitići imali status ratnih zarobljenika niti da je u vrijeme privođenja braće Bitići postojao oružani sukob. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije