Pritisnut protestima, Kangler će danas odstupiti

Radiosarajevo.ba
Pritisnut protestima, Kangler će danas odstupiti

Mariborski gradonačelnik Franc Kangler, protiv kojeg građani Maribora protestuju već danima, dana će odstupiti sa mjesta gradonačelnika, saopštio je za slovenačku televiziju POP TV.

Prema njegovim riječima, na ovu odluku nije uticao razgovor s premijerom Janezom Janšom, nego je razlog odstupanja s vlasti taj što "previše voli Mariborčane da bi dopustio da oni i dalje trpe nasilje na ulicama". Daljih nemira želi poštedjeti policajce, ali i svoju porodicu i saradnike.

U izjavama za POP TV, Kangler je rekao i da je siguran kako još uvijek uživa veliku podršku ljudi u Mariboru.

Nezadovoljstvo građana Maribora gradonačelnikom doseglo je vrhunac još u maju prošle godine, kada je policija izvršila pretres Kanglerove kuće i kancelarije, jer ga je dovela u vezu sa djelima korupcije i privrednog kriminala. Ova istraga u vezi sa nepravilnostima pri prodaji nekretnina i odobravanju građevinskih projekata još uvijek čeka na svoj sudski epilog, podsjeća slovenački portal Dnevnik.si.

 

Nakon toga su uslijedili protesti na ulicama Maribora, u posljednjih nekoliko sedcmia pet velikih, u kojima je glavni zahtjev bio odlazak Franca Kanglera sa mjesta gradonačelnika.

Građani Kangleru spočitavaju korupciju i druge grijehe, poput radara na cestama, putem kojih ubire enormne novčane iznose. 

Na takozvanom "drugom mariborskom ustanku" 26. novembra se na Trgu slobode u Mariboru skupilo 6000 ljudi, a protest je prerastao u nasilje u kom su povrijeđeni i demonstranti i policajci. Protesti su se iz Maribora vrlo brzo proširili i na Ljubljanu i druge gradove.

U ponedjeljak su protesti u Mariboru također završili nasiljem, uhapšeno je 119 osoba, povrijeđeno 39 ljudi, od čega 25 policajaca i 14 demonstranata. Prema podacima policije, u ponedjeljak je na proteste u Mariboru izašlo 8000 ljudi.

"Četvrti mariborski ustanak" najavljen je za 14. decembar.

Vezano:
'Ovo nisu protesti nego opštenarodna pobuna'
Robert Botteri: Ulični neredi odgovaraju desničarima

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije