Priština poručila kosovskim Srbima: Imate osam mjeseci da zamijenite pasoše

3
Hina
Priština poručila kosovskim Srbima: Imate osam mjeseci da zamijenite pasoše
Foto: EPA-EFE / Samo s kosovskim pasošem vrijedi odluka o liberalizaciji

Prištinske vlasti su, poslije pristanka Europskog parlamenta na viznu liberalizaciju s Kosovom, u srijedu poručile kosovskim Srbima koji imaju pasoše izdane u Srbiji da ih mogu zamijeniti kosovskim dokumentima u narednih osam mjeseci kako bi mogli bez viza putovati u zemlje Unije.

Europski parlament podržao je u utorak sporazum Europske unije i Kosova o ukidanju kratkoročnih viza, šta će građanima Kosova omogućiti putovanja u EU, a građanima država članica Unije na Kosovo bez viza na period do 90 dana.

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi izjavio je danas da, nakon potpisivanja akta o viznoj liberalizaciji, svi vlasnici pasoša izdanog u Srbiji imaju rok od osam mjeseci da uzmu "regularne kosovske isprave", objavio je portal Kosovo online. "Beograd nije na Kosovu. Ko ima pasoš izdan u Beogradu, nadam se da će iskoristiti period od osam mjeseci da ga promijeni", rekao je Bislimi.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

On je obećao kako će vlada Kosova napraviti sve da ubrza taj proces i da do 1. januara iduće godine "svi građani Kosova imaju legalnu i validnu putovnicu".

Nizozemski zastupnik EP-a i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji Thijs Reuten istaknuo je da se Kosovo, kao posljednja zemlja zapadnog Balkana, pridružilo bezviznom režimu.

Na pitanje mogu li kosovski Srbi koji imaju pasoše izdane u Srbiji, koja je također u režimu vizne liberalizacije, ipak slobodno putovati s tim dokumentima nakon odluke o liberalizaciji viza EU-Kosovo, Reuten je poručio da ne mogu.

Aleksandar Vučić: 'Da uvedem tenkove na Kosovo? Neću da ginemo!'

Aleksandar Vučić: 'Da uvedem tenkove na Kosovo? Neću da ginemo!'

"Odluka je vrlo pažljivo sročena. Državljani Kosova s kosovskim dokumentima moći će slobodno putovati", objasnio je nizozemski zastupnik iz Skupine Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Vizna liberalizacija stupit će na snagu kada se uspostavi Europski sustav informacija i ovlasti za putovanja, a najkasnije 1. januara 2024. godine.

Srbija ne priznaje neovisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine i, slijedom odredbi državnog Ustava, smatra ga svojim teritorijem. Uz pasoše i ostale dokumente, vlasti u Srbiji kosovskim Srbima izdaju i registarske tablice, koje su prethodnih mjeseci bile uzrokom jedne od čestih kriza na relaciji Beograd-Priština.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije