Princ UAE dolazi u posjetu Srbiji

Radiosarajevo.ba
Princ UAE dolazi u posjetu Srbiji

Princ prestolonaslijednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, posjetit će danas Srbiju i sa zvaničnicima u Beogradu razgovarati o unaprijeđenju ekonomskih odnosa, investicijama u Srbiju i razvoju odbrambenih tehnologija.
Iz Ministartva odbrane Srbije saopšteno je da će prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić prisustvovati svečanom dočeku princa prestolonasljednik UAE na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" oko 13.30 sati.

Kako je potvrđeno iz Predsjedništva Srbije, javlja agencija Anadolija, princ Zajed al Nahjan će se tokom zvanične posjete sastati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Sastanku na kojem će se razgovarati o unaprijeđenju ekonomskih odnosa, investiranju u Srbiju i razvoju odbrambenih tehnologija prisustvovat će i premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsjednici vlade Rasim Ljajić i Jovan Krkobabić, kao i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.
 
Delegacija Vlade Srbije, koju su predvodili Vučić i Dinkić, sredinom oktobra je boravila u Abu Dabiju gdje su razgovarali sa najvišim dužnosnikom UAE-a šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom.

Kako je tada saopšteno iz srbijanske vlade "članovi dvije delegacije razgovarali su o mogućnostima plasmana srpskog oružja i municije UAE, zajedničkim projektima za razvoj i proizvodnju raketnih sistema i supersoničnih trenažnih aviona".

Dinkić je iznio šeiku Muhamedu prijedlog zajedničkog ulaganja u oblasti poljoprivrede i agroindustrije, sa posebnim akcentom na uvođenje velikih sistema za navodnjavanje na teritoriji Srbije.

UAE su, poslije Katara, najbogatija arapska zemlja sa jednim od najvećih bruto društvenih proizvoda na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije