Prije 129 godina: Tornado se dogodio i u Hrvatskoj

0
Radiosarajevo.ba
Prije 129 godina: Tornado se dogodio i u Hrvatskoj
Foto: pexels.com / Ilustracija

Najmanje troje ljudi je poginulo, a deseci su ranjeni u tornadu i jakim olujama koje su u četvrtak pogodile južne dijelove Češke razrušivši i dijelove nekih gradova, objavile su u danas hitne službe i češki mediji.

Riječ je o najjačem takvom naletu vjetra i oluje u modernoj historiji ove srednjoeuropske zemlje i prvom tornadu nakon 2018., objavila je meteorološka služba, a prenosi Direktno.hr.

Razorni tornado otvorio je pitanje koliko su česta tornada u Europi, te jesu li moguća u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se često mogu vidjeti pijavice, naročito preko ljeta. Tornado u Hrvatskoj je moguć, a stranica Geofizika uživo podsjetila je na taj događaj.

Na stranici ''Geofizika uživo'' na Facebooku, koju vode studenti Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, podsjetili su na meteorološki fenomen koji se u Hrvatskoj zbio prije točno 127 godina.

Hrvatsku je jednom pogodio razorni tornado. Bilo je to 31. maja 1892. godine. U poslijepodnevnim satima kod željezničke stanice u Novskoj dogodio se meteorološki ekstrem koji je zabilježila Kraljevska zemaljska vlada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije