Preživio pukom srećom: Poznato ko je upravljao avionom koji se srušio u Hrvatskoj

0
Radiosarajevo.ba
Preživio pukom srećom: Poznato ko je upravljao avionom koji se srušio u Hrvatskoj
Foto: MUP Hrvatske / Avion

Jedna osoba teže je povrijeđena u padu malog sportskog zrakoplova koji se danas srušio nedaleko od Vinkovaca.

Stanje je stabilno i nije životno ugrožen, potvrđeno je iz vinkovačke Opće županijske bolnice.

Trebao je to biti jedan od brojnih odrađenih rutinskih revijalnih letova za iskusnog pilota Josipa Jurišu (67), umirovljenog profesora iz Osijeka, no pretvorio se u noćnu moru svakog pilota.

Bosanac poginuo u stravičnoj nesreći u Sloveniji

Bosanac poginuo u stravičnoj nesreći u Sloveniji

Juriša je, leteći u subotu tokom prijepodneva, iznad vinkovačkog kraja, iznenada izgubio kontrolu nad malim sportskim avionom SILA 450 i ubrzo se sručio na tlo s 50-ak metara visine. Vidjele su to njegove kolege piloti koji su se toga dana okupili na malom sportskom aerodromu Sopot nedaleko Vinkovaca i u šoku su potrčali do mjesta pada nadajući se najboljem.

Upravo se najbolje i dogodilo jer je Juriša, zahvaljujući pukoj sreći, preživio pad. I ne samo to, prošao je (samo) sa slomljenom nogom i natučenim prsima. Prevezen je hitno u vinkovačku bolnicu gdje mu je pružena pomoć.

Pad aviona u Hrvatskoj: Jedna osoba povrijeđena, uzrok pada za sada nepoznat

Pad aviona u Hrvatskoj: Jedna osoba povrijeđena, uzrok pada za sada nepoznat

Juriša se pilotiranjem sportskih zrakoplova bavi već 30-ak godina i do sada nije imao nesretnih letova nalik ovome. Iza njega je preko 400 sati leta među kojima su i turistički letovi iznad grada.

"Čovjek je primao nagrade za svoje letove i ima zavidno znanje o pilotiranju. Sretan sam što je sve prošlo dobro za njega. Kod nas pilota najbitnije je nakon pada ostati živ. U ovom sportu nema između, ili letiš, ili si na tlu, ili padaš. Kad god sjednemo u njega svjesni smo opasnosti. Nema sigurnosnog padobrana, samo znanje letenja. Teško je reći što je pošlo naopako tokom njegovog leta; izgubio je brzinu i uzgon i to odmah znači pad. Visina od 50 metara je često bila smrtonosna za neke pilote ali ima iznimaka. Evo, na posljednjem mitingu u Ulcinju na kojemu smo bili, pali su Švicarci i Srbi i ostali živi, ugruvani i s prijelomima, ali živi", kaže Osječanin Dušan Rašić, također iskusan sportski pilot za 24sata.hr.

Josip Juriš
FOTO: 24sata.hr: Josip Juriš

U Općoj bolnici u Vinkovcima pregledali su pilota Jurišu, sanirali mu polomljenu nogu ali i zadržali na promatranju.

Policija je o događaju promptno izvijestila nadležno državno odvjetništvo te Komisiju za izvanredne događaje u zračnom prometu. Na mjestu događaja se provodi uviđaj, javlja Policijska uprava vukovarsko-srijemska. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije