Pretučena novinarka Lidija Nikčević: Kriva je država!

Radiosarajevo.ba
Pretučena novinarka Lidija Nikčević: Kriva je država!

Lidija Nikčević, dopisnica lista Dan iz Nikšića, koja je sinoć od nepoznatog muškarca napadnuta ispred Dopisništva Dana u Nikšiću i tom prilikom lakše povrijeđena, u izjavi za Anadolu Agency kazala je da je država odgovorna za napade na predstavnike medija u Crnoj Gori.

Nikčević smatra da zakoni takođe štite kriminalce, jer čim ih policija uhapsi, tužilac krivično djelo prekvalifikuje kao prekšaj i na tome se sve završi.

"Ovo se desilo meni, ali čini mi se da će se ovakve stvari nažalost još dešavati, jer prosto ne vidim da napada na moje kolege i dalje neće biti. Juče se ovo desilo meni, sutra će nekom drugom", kazala je Nikčević za AA.

Nepoznati muškarac sinoć nakon 19 sati napao je novinarku Dana i tom prilikom joj nanio lakše povrede, nakon čega je Nikčević prebačena u bolnicu. Ona je danas puštena na kućno liječenje, a na glavi ima 15 kopči.

Policija i dalje traga za počiniocem. Iz Uprave policije je saopšteno da je napad okvalifikovan kao pokušaj razbojništva. Međutim, Nikčević vjeruje da razbojništvo nije motiv.

"Sigurna sam da motiv nije razbojništvo, jer vas niko neće prebiti, ne bi li vam uzeo 100 eura iz novčanika", jasna je novinarka Dana.

Sve političke partije u Crnoj Gori osudile su napad na novinarku, uz poziv nadležnim institucijama da hitno pronađu napadača. Predsjednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a Ranko Krivokapić oštro je osudio jučerašnji napad i kazao da će "bez slobode medija i bezbjednog ambijenta za njihov rad Crna Gora biti sve dalja od svog evro-atlantskog puta".

"Ne smijemo dozvoliti da od države regionalnog lidera u integracijama postanemo prepoznatljivi kao zemlja u kojoj se u kontinuitetu atakuje na novinare i slobodnu riječ. Država mora hitno pokazati svoju snagu i sposobnost da svoje građane učini bezbjednima, da pravo na informisanost bude zagarantovano", saopšteno je iz kabineta predsjednika Skupštine.

I NVO organizacije osudile su napad na Lidiju Nikčević, dok je Udruženje novinara Crne Gore UNCG, jedno od dva novinarska udruženja, pozvalo medijsku zajednicu da se ujedini povodom učestalih napada na novinare i da nakon Božića organizuje generalni štrajk poslije božićnih praznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije