Presuda u Splitu: Oliver Knezović oslobođen optužbe da je pokušao ubiti navijače FK Sarajeva

3
Radiosarajevo.ba
Presuda u Splitu: Oliver Knezović oslobođen optužbe da je pokušao ubiti navijače FK Sarajeva
Foto: Dalmatinski portal / Oliver Knezović

Oliver Knezović (49), nekadašnji časnik HVO-a i pripadnik 'Kažnjeničke bojne', ponovno je oslobođen optužbe da je pokušao ubiti navijače FK Sarajeva u sukobu koji je izbio između Hordi zla i navijača Širokog Brijega neposredno prije utakmice na Pecari 4. oktobra 2009. godine.

Presuda je to splitskog Županijskog suda, a predsjednik vijeća Zoran Ivanišević kratko je obrazložio odluku, uz napomenu da se 'postupak odvija na specifičan način' te je podsjetio na cijeli tok događanja.

Do pravih nereda, praktično uličnog rata došlo je u Širokom Brijegu to popodne prije utakmice, u sukobu policije te dvije suprotstavljene navijačke skupine uz 'obične' navijače pucano je iz raznih oružja – kasnije se utvrdilo da je čak sedam službenih, policijskih pištolja korišteno, plus još značajan broj neutvrđenog vatrenog oružja, među kojima i Kalašnjikov.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Knezović je uhapšen pod sumnjom da je uzeo pištolj jednom policajcu te ubio navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića te ranio još šestoricu. Taj slučaj je ubrzo preuzelo tužilaštvo u Zagrebu, a onda je cijeli predmet 'spustilo' u Split, valjda misleći da će svjedocima biti jednostavnije dolaziti na ovaj sud, kazao je između ostalog sudija Ivanišević.

Nakon provedenog dokaznog postupka, naglasio je sudija, tužilaštvo je korektno izmijenilo optužnicu te se Knezović teretio za krivično djelo općeopasne radnje i krivično djelo pokušaja ubistva. Za općeopasnu radnju je u prvom postupku u februaru prošle godine nepravomoćno proglašen krivim te mu je odrezana kazna od četiri godine zatvora, dok je oslobođen optužbe za pokušaj ubistva.

Visoki krivični sud RH je tu presudu djelomično prihvatio – potvrđena je osuda za općeopasnu radnju, uz preinačenu odluku o sankciji pa je Knezović dobio dvije godine zatvora, od kojih mu je godinu dana uvjetno uz rok kušnje na tri godine.

Oslobađajuća presuda za pokušaj ubistva je ukinuta te je slučaj vraćen na ponovno suđenje. I danas je dakle i taj dio završen, istina nepravomoćno – tužitelj je najavio žalbu, očekivano, dok je advokat bio zadovoljan, također potpuno razumljivo – s još jednom oslobađajućom presudom.

U kratkom obrazloženju sudija Ivanišević je između ostalog kazao da 'sud smatra nedokazanim da je istom radnjom za koju je osuđen pristao nekoga lišiti života'.

Ponovio je kako je Knezović oduzeo pištolj Glock kalibra devet milimetara od policajca te pucao u smjeru navijača FK Sarajevo držeći ispruženu ruku.

Međutim, tokom uviđaja su pronađene samo tri čahure koje pripadaju tom pištolju, a unatoč vještačenjima nije se mogao utvrditi metak iz kojeg pištolja je pogodio nesretnog Puljića u glavu i usmrtio ga, piše Dalmacijadanas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije