Preporuka za razrješenje direktora RTS-a

Radiosarajevo.ba
Preporuka za razrješenje direktora RTS-a

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je Upravnom odboru Radio-televizije Srbije /RTS/ da razriješi dužnosti direktora Aleksandra Tijanića, jer nije podnio izvještaj o imovini.

Žalbu Tijanića na prvostepeno rješenje Agencija je juče odbila, iako je u međuvremenu predao izvještaj o imovini, prenose beogradski mediji. Izvještaji o imovini trebalo je da budu dostavljeni još 2010. godine, ali su tada Tijanić i članovi Upravnog odbora RTS-a odbili da to učine, navodeći da oni ne spadaju u javne funkcionere.

Članovi novog UO Javnog servisa su odmah poslije izbora u aprilu ove godine podnijeli izvještaje, ali Tijanić to nije učinio ni tada zbog čega je protiv njega pokrenut postupak.

Tijaniću je prvo izrečena mjera upozorenja, a pošto ni tada nije podnio izveštaj, Agencija mu je izrekla preporuku za razrješenje. Na dan kada mu je uručena preporuka za razrješenje, Tijanić je podnio izvještaj, ali i žalbu Odboru Agencije.

Odbor je žalbu odbio, jer, iako je direktor RTS-a u međuvremenu podnio izvještaj, to ne mijenja ništa u odnosu na prvostepenu odluku. Tijanić ima pravo žalbe Upravnom sudu.

Prema zakonu, Agencija po donesenoj preporuci za razrješenje treba da pokrene inicijativu za razrješenje kod organa koji je funkcionera izabrao, a taj organ je dužan da inicijativu razmatra i u roku od 60 dana obavijesti Agenciju šta je odlučio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije