Preokret na suđenju za ubistvo Ibrahima Dedića: Naloženo novo vještačenje

0
Radiosarajevo.ba
Preokret na suđenju za ubistvo Ibrahima Dedića: Naloženo novo vještačenje
Foto: Vijesti.ch / Novi preokret na suđenju

Psihijatrijsko vještačenje Tomislava Viktora Base (50), penzionisanog časnika specijalnih postrojbi HV-a koji je optužen da je 1999. ubio bankara Ibrahima Dedića, morat će na popravni.

Odlučio je tako jučer sud nakon ozbiljnih zamjerki obrane na vještačenje, prema kojem je Basa raspravno sposoban te je u vrijeme izvršenja djela, prije 21 godinu, bio potpuno ubrojiv. Psihijatar dr. sc. Ante Bagarić rekao je u uvodnom dijelu svog izlaganja da je Basu vještačio putem videolinka iz Remetinca te da nije pronašao nikakve dokaze da Basa nije raspravno sposoban te da Basa prije 20 godina nije bio ubrojiv.

No, onda je krenula "paljba" Basinih advokata Jadranke Sloković te na kraju Ivana Krnića, koji su sudu dostavili dokumentaciju kako se Basa u drugoj polovini 90-ih često, i to najviše zbog PTSP-a iz rata, liječio u najmanje tri bolnice i to u KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb i bolnici u Virovitici, piše Jutarnji.
Liječen je i privatno kod poznatog psihijatra dr. Veljka Đorđevića. Advokati su rekli kako imaju saznanja da se Basa liječio i poslije u Švicarskoj u kojoj je živio posljednjih 15 godina.

Prijedlogu obrane da dopuni svoje vještačenje jučer se nije protivilo ni tužilaštvo te je sud vještaku dao nalog da pri novoj dopuni vještačenja uzme u obzir dokumentaciju koja će sada biti pribavljena od svih spomenutih zdravstvenih ustanova. Sud je naložio da se napravi i psihološko vještačenje te neurološki pregled okrivljenika jer, prema dokumentaciji, postoje indicije da je najvjerovatnije zbog ranjavanja Basa imao i neuroloških problema koje je liječio te ih još liječi.

Podsjetimo, Ibrahim Dedić je ubijen ispred svog doma u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu 3. juna 1999. godine, a na njega su pucali napadači iz crnog BMW-a. Bio je prvi privatni bankar na ovim prostorima i policija je intenzivno, ali bezuspješno godinama tragala za njegovim ubicama. Slučaj njegovoj ubistva hrvatska policija riješila je nakon 20 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije