Preminuo poznati hrvatski pisac Igor Mandić

2
Radiosarajevo.ba
Preminuo poznati hrvatski pisac Igor Mandić
Foto: Facebook/Velimir Visković / Preminuo poznati hrvatski pisac Igor Mandić

Hrvatski književni kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković (71) na svom je Facebook profilu objavio tužnu vijest.

U 82. godinin života preminuo je poznati hrvatski književni kritičar, esejist, kolumnist, polemičar Igor Mandić. Kako je napisao u objavi, Mandić je preminuo u nedjelju popodne oko 18.30 sati, prenosi Večernji

Mandić je godinama imao srčane probleme, a zbog koronavirusa sa suprugom Slavicom povukao se u zajednički stan u Filipovićevoj ulici. Otkrio je da je Mandić imao jako napornu noć sa subote na nedjelju te da je slabo spavao, a popodne mu je odjednom pozlilo zbog čega je završio u bolnici Sveti Duh. Viskovićevu objavu prenosimo u cijelosti:

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Maloprije mi se javila Slavica: - Danas predvečer, oko 18 i 30 umro je naš Igor! Već godinama je imao srčane probleme, zadnje dvije godine Slavica i on su se pred koronom povukli u svoj stan u Filipovićevoj, nismo se viđali, povremeno bismo se čuli telefonom. Slavica kaže da je imao jako napornu noć, slabo je spavao, ali vjerojatno sluteći kraj naručio je baš otmjen ručak s gratiniranim školjkama (Saint Jacques) i šampanjcem. Popodne mu je pozlilo, završio je u bolnici Sveti Duh. Gasio se, ali bio je priseban; Slavica kaže kako ju je sestra pitala koliko Igor ima godina, na što je ona rekla osamdeset i dvije, a Igor je iz druge sobe dobacio: - Osamdeset i tri! (Iako mu je rođendan tek u novembru...)

Dragi moj prijatelju, živio si i otišao sa stilom, pisao kritike za Jutarnji praktično do zadnjeg dana; otišao gosparski, bez mrcvarenja, uz birano jelo i dobru kapljicu. Ne razdvajajući se do zadnjeg trena od svoje Slavice.

Opraštajući se od tebe ovom na brzinu sročenom nekrološkom glosom, donosim fotku tebe i žene s kojom si proveo više od pola stoljeća. Snimio sam to za vrijeme jednog zajedničkog putovanja u Beograd na Sajam knjiga, zastali smo na ručku, bila je to riba, fiš, s tobom se uvijek dobro jelo. Adio, dragi moj", napisao je Velimir.

Igor Mandić rođen je u Šibeniku 20. novembra 1939. godine, a tokom života objavljivao je književne kritike, socio-kulturološke feljtone, eseje i polemike. Bio je i dugogodišnji saradnik mnogih radijskih i televizijskih kanala te dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005. Završio je studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine.

Od 1966. bio je zaposlen u Vjesniku, kao kritičar u dnevnim novinama, kao kolumnist Vjesnika u srijedu, te interni recenzent, urednik i autor tekstova u pojedinim Vjesnikovim izdanjima. Od 1993. do 1995. pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. prešao u slobodne umjetnike, te je objavljivao u raznim listovima, između ostalih i u Novom Plamenu. Bio je glavni urednik novina Vjesnik (2000.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije