Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

12
Radiosarajevo.ba
Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste
Foto: Vijesti.me / Branislav Brano Mićunović

Branislav Brano Mićunović preminuo je danas, 19. aprila u Budvi, potvrđeno je za Vijesti.me iz više izvora.

Mićunović je imao razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom, što je on više puta demantovao.

Sredinom novembra prošle godine, Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije njemu i Miodragu Daki Davidoviću, zbog, kako je navedeno, povezanosti sa kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

To podrazumijeva blokadu njihove kompletne imovine u Americi ili one koju kontrolišu njima bliske osobe u toj državi. U obrazloženju odluke, navodi se da je Mićunović decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, što se datira još od vremena bivše Jugoslavije.

"Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore", piše u saopštenju.

Mićunovića su teretili da je sa nekom od vlada na zapadnom Balkanu i sadašnjim ili bivšim vladinim zvaničnikom, učestvovao u koruptivnim radnjama.

Ko je uhapšeni Brane Mićunović, crnogorski Al Kapone

Ko je uhapšeni Brane Mićunović, crnogorski Al Kapone

"Mićunović je označen... za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjim ili bivšim zvaničnikom vlade na bilo kom nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje", piše u odluci SAD.

Taj Nikšićanin bio je optužen za ubistvo sugrađanina Radovana Kovačevića u oktobru 2000. godine, ali je 2007. godine pravosnažno oslobođen optužbe, jer ga niko od onih sa mjesta događaja nije identifikovao kao osobu koja je pucala.

Mićunović je bio i jedan od optuženih u Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih godina, ali je postupak pred tamošnjim sudom obustavljen zbog zastare. Istragom je bilo obuhvaćeno petnaestak osoba iz Crne Gore i Italije, a među njima i tadašnji premijer Milo Đukanović. Svi su kasnije, i zbog formalnih razloga, oslobođeni optužbi.

Mićunović je bio suvlasnik i vlasnik više kompanija iz oblasti kockarskog i građevinskog biznisa u Crnoj Gori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije