Preminuo Brana Crnčević

Radiosarajevo.ba
Preminuo Brana Crnčević


Preminuo je rano jutros u Beogradu Brana Crnčević, pisac i jedan od najvećih zagovornika nevinosti Radovana Karadžića i boraca za njegovo oslobođanje.

Crnčević je rođen 1939. godine u Vojvodini, a član je Predsjedništva Srpske napredne stranke, koja se otcijepila od Šešeljevih radikala.

Među prvima je podržao Slobodana Miloševića s kojim je bio dobar prijatelj. Godine 1990. izabran je za predsjednika Matice iseljenika Srbije i ostao upamćen kao jedan od žestokih nacionalista koji je iz sve snage branio ratnu politiku Slobodana Miloševića.

Bio je redovan gost u Kninu, u tzv. Republici Srpskoj Krajini, miljenik likova kakvi su Milan Martić ili Goran Hadžić. Nije propustio priliku da postane odličan prijatelj Radovana Karadžića i Ratka Mladića: bio je počasni član Srpske demokratske stranke, pišu E-novine.

Pored književne karijere Crnčević se i politički angažovao a zapamćen je kao dobar prijatelj bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Radio je kao novinar i urednik u listovima „Jež” i „Duga”, u listu za djecu „Mali jež”, a objavljivao je kolumne u više listova. Pisao je literaturu za djecu, romane, aforizme, priče, televizijske drame, pjesme i drugo.

Crnačević je bio član Senata Republike Srpske od 1996. godine, kao i član Predsjedništva Srpske napredne stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije