Preminula hrvatska književnica Mirjana Pešec

0
Radiosarajevo.ba
Preminula hrvatska književnica Mirjana Pešec
FOTO: Facebook / Mirjana Pešec

Nakon duge i teške bolesti, u 72. godini života preminula je Mirjana Pešec, hrvatska fotografkinja i književnica koja je o borbi s malignom bolešću progovorila u knjizi Priče od porculana.

Penzionisana direktorica vrtića i pedagoginja po struci, Pešec je bila i velika putnica, koja je obišla čak 28 zemalja svijeta. Mnogi će je pamtiti i kao predsjednicu Hrvatskog fotosaveza i Udruge žena oboljelih i liječenih od raka te članicu Predsjedništva Građanskog društva "Moji Vinkovci", piše Jutarnji list.

Pešec se s opakom bolešću borila čak 25 godina te je za to vrijeme često boravila na onkološkim odjelima zagrebačkih i osječkih bolnica, pisala je početkom godine Slobodna Dalmacijakojoj je književnica nakon književne promocije u Splitu dala intervju.

BiH izgubila 70 miliona eura. Iz Delegacije EU poručili: 'Vrata za nove projekte nisu zatvorena'

BiH izgubila 70 miliona eura. Iz Delegacije EU poručili: 'Vrata za nove projekte nisu zatvorena'

"Samo mi je, fala Bogu, glava čista", šalila se tom prilikom Pešec, čija je bolest u tom trenu već bila uznapredovala te metastazirala, među ostalim, i u pluća, zdjelicu, trbuh i jetru.

S bolešću se hrabro borila otkad joj je radiolog rekao da je čeka "još pet sjajnih godina života".

"Nisam ja to njemu zamjerila. Nego sam to naprosto odbacila jer mi je bilo neprihvatljivo, i ne može biti: moje kćeri Maša i Ana su još bile studentice, unuka Lea je imala tek 18 mjeseci, toliko sam još trebala posla napraviti!

Takvu izjavu sam pripisala njegovoj mladosti i činjenici da ne zna s kim ima posla. Nisam ja od tih što se predaju na prvu. Prevrnut ću nebo i zemlju da živim jer mi se sviđa živjeti", prisjetila se svoje reakcije na postavljenu dijagnozu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije