Preminula Biljana Kovačević-Vučo

Radiosarajevo.ba
Preminula Biljana Kovačević-Vučo
Volontirala i u Centru za antiratnu akciju (Foto: Draga Kujundžić / E-novine)
 
Predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Biljana Kovačević-Vučo preminula je u Beogradu poslije duge i teške bolesti, javlja Beta.

Biljana Kovačević-Vučo rođena je 1952. godine u Beogradu. Školovala se u Skoplju i Beogradu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1977. godine i položila pravosudni ispit, prenose agencije.

Od 1978. godine deset godina radila je u Privrednom sudu u Beogradu, a potom u Vrhovnom sudu, gdje je obavljala funkciju višeg savjetnika.

Paralelno je volontirala u Centru za antiratnu akciju i na SOS telefonu. Kovačević-Vučo jedan je od osnivača Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u kojoj je, jedno vrijeme, bila generalni sekretar.

Radila je na prijedlogu Zakona o amnestiji i autor je više desetina stručnih publikacija i članaka iz oblasti zaštite ljudskih prava.

Bila je član reformista Ante Markovića, a kasnije Građanskog saveza Srbije, koji je napustila 1996. godine kada je došlo do rascjepa u stranci. Od aprila 2007. godine član je Političkog savjeta Liberalno-demokratske partije, čija je predsjednica Vesna Pešić.

Bila je zastupnica novinara Bodrožića u jedinom slučaju koji je protiv Srbije dobijen pred Komitetom UN za ljudska prava. Bila je članica tima eksperata i advokata YUCOM-a koji su dobili 2 slučaja pred Evropskim sudom za ljudska prava.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije