Premijer Slovačke uručio Dačiću ključ vrata EU

Radiosarajevo.ba
Premijer Slovačke uručio Dačiću ključ vrata EU

Premijer Slovačke Robert Fico uručio je danas simbolično premijeru Srbije Ivici Dačiću ključ vrata Europske unije, a srpski premijer je poručio da kada se sagledaju argumenti za i protiv ulaska Srbije u EU samo zlonamjerni mogu kazati da ne postoji interes za to članstvo. 

Dačić je na konferenciji za novinare poslije sastanka istaknuo da je od Slovačkog kolege saznao ono što građani ne znaju, a to je koliko Slovačka daje EU, a koliko od nje dobiva. 

"Kada netko sagleda objektivno za i protiv samo zlonamjerni mogu kazati da Srbija neće imati interes od EU. Cilj nam je da Srbija bude dio Europe i mi želimo dobro svom narodu", naglasio je Dačić, javio je Tanjug. 

Prema njegovim riječima, Fico je ponudio iskustva Slovačke u pregovorima za situacije koje su Srbiji važne i to je, kako je naglasio Dačić, prihvaćeno. 

Kako je rekao, Srbija je zahvalna Slovačkoj na podršci u vezi s načelnim stavom o Kosovu i europskom putu što je odraz velikog prijateljstva dva naroda, ali i obveza za daljnji razvoj bilateralnih odnosa. 

U tom kontekstu, Dačić je istaknuo da je vanjskotrgovinska razmjena dobra, da iznosi 400 milijuna eura, ali da može biti i bolja, kao i ukupni ekonomski odnosi. 

Srbija je otvorena za slovačke investitore i kompanije, a položaj slovačke manjine u Srbiji most je za dobre odnose dviju država, rekao je on. 

Fico, kao prvi visoki dužnosnik neke države članice EU koji je doputovao u Beograd nakon otvaranja pristupnih pregovora, uručio je Dačiću simbolični ključa vrata EU, te poručio kako Srbija može računati na podršku Slovačke. 

Fico je čestitao Srbiji na povijesnom uspjehu - otvaranju pristupnih pregovora, i dodao da je vlada Srbije u prethodnom razdoblju načinila korake od nekoliko milja. 

On je naglasio da je Slovačka priča od učlanjenja u EU 2004. godine do danas uspješna priča i da je postignut maksimalna razina integracije. 

Slovačka je, kako je rekao, pored toga što je članica EU i sastavni dio Schengen zone kao i Eurozone. 

"Slovačka profitira od članstva u EU", poručio je Fico ilustrirajući to podatkom da će njegova zemlja iz proračuna EU u narednim godinama dobiti više od 20 milijardi eura, a da će u proračun Unije unijeti 6,5 milijardi eura. 

On je dodao da to znači da će Slovačka imati 14 milijardi za rekonstrukciju zemlje, od infrastrukture do zdravstva.

Nada da će EU članstvo biti uspješna priča

"Nadam se da će i u vašoj zemlji članstvo u EU biti doživljavano kao uspješna priča", rekao je premijer Slovačke. 

Fico je ukazao da će pristupni pregovori biti zahtjevni i ponudio je Slovačko iskustvo s tog puta. 

To, kako je rekao, uključuje i pogreške koje su Slovačku koštale dosta, a koje Srbija može iskoristiti i izbjeći. 

On se složio s Dačićem da su bilateralni odnosi odlični i da poseban potencijal za suradnju postoji u oblasti energetike. 

Fico se, također, složio da su dvije zemlje veoma bliske povijesno i danas, a kao primjer te bliskosti naveo je da u Bratislavi jedna od najvećih ulica nosi ime Svetozara Miletića. 

Slovački premijer je zahvalio srpskom kolegi na tome kako se Srbija odnosi prema slovačkoj manjini. 

"Vjerujem da Slovaci u Srbiji ponosno i s oduševljenjem pjevaju vašu himnu, a u isto vrijeme ne zaboravljaju svoje korijene", zaključio je Fico. 

U delegaciji s Ficom je šef diplomacije Slovačke Miroslav Lajčak kojemu je Dačić zahvalio na svemu što je za Srbiju učinio. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije