Preliminarni rezultati DIP-a: Josipović 60,29%

Radiosarajevo.ba
Preliminarni rezultati DIP-a: Josipović 60,29%

Foto: RadioSarajevo.ba

Državno izborno povjerenstvo Hrvatske objavilo je u ponoć između nedjelje i ponedjeljka prve provremene rezultate predsjedničkih izbora, po kojima kandidat za predsjednika Hrvatske Ivo Josipović vodi sa 60,29% glasova.

Pogledajte foto-galeriju


Njegov protukandidat Milan Bandić dobio je 39,71% glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora, održanim u nedjelju 10. januara u Hrvatskoj.

Ivo Josipović, kandidat SDP-a novi je predsjednik Hrvatske.

Vezano: Ivo Josipović, muzičar, pravnik, predsjednik

I po ranije objavljenim rezultatima izlaznih anketa bilo je jasna prednost Ive Josipovića. Glasači iz BiH koji su u velikoj mjeri izašli na birališta, nisu mogli pomoći Milanu Bandiću, nezavisnom kadidatu, da ostvari prednost.

"Ovo je pobjednička simfonija koju ćemo ponoviti za 5 godina" - prva je izjava novog predsjednika. Nakon objave prvih rezultata u njegovom štabu se začula pjesma "Put ka sreći" Gorana Bareta, koja je tokom Josipovićeve kampanje bila nezvanična himna.

Istovremeno, u štabu Milana Bandića puštala se pjesma "Mi smo jači i od sudbine" Borisa Novkovića, koji je bio jedan od Bandićevih agitatora. Bandić je u svojoj prvoj izjavi nakon objave rezultata rekao kako nikada na jednom mjestu nije bilo skoncentrirano više mržnje i zl a kao tokom predizborne kampanje - referirajući na natpise u medijima protiv njega. Bandić je, takođe, rekao kako se sutra vraća svome poslu - a to je vođenje grada Zagreba.

Poznato je da je kampanja gradonačelnika Zagreba Milana Bandića bila fokusirana na Zapadnu Hercegovinu, odakle i sam potiče, pa se očekivao veliki broj glasova iz naše zemlje. Do toga je i došlo, ali je u samoj Hrvatskoj većina ipak svoje povjerenje dala kadidatu Josipoviću.

"Ovo je definitivno bio referendum o tome kakvu Hrvatsku želimo i građani su se odlučili za modernu Hrvatsku, a ne za onu koje se ne želimo sjećati", prva je izjava Miranda Mrsića, šefa Josipovićeve kampanje.

Duško Ljuština, šef kampanje Milana Bandića u svojoj prvoj izjavi za medije rekao je kako je ipak trećina građana Hrvatske birala Bandića, što predstavlja ogroman napredak s obrzirom da se radi o nezavisnom kandidatu.

Nedžad Haznadar, glasnogovornik kampanje Milana Bandića izjavio je kako je ovo bila "borba Davida protiv Golijata". Sudeći po novcu koji je Bandićev stožer utrošio na kamanju, a govori se o preko 10 miliona kuna,naspram 4 miliona kuna koje je utrošio Josipović, ostalo je nejasno na koga je Haznadar mislio kada je govorio o "Davidu".

Prvi službeni rezultati Državno-izbornog povjerenstva Hrvatske potvrđuju da je izborima prisustvovalo nešto više od 50% građana Hrvatske s pravom glasa.

Josipović je dobio podršku svih županija, osim u Ličko-Senjskoj i u inostranstvu. Njegovi najčešće isticani prioriteti biti će ulazak Hrvatske u EU, kao i borba protiv korupcije.

Predsjednik Stjepan Mesić koji je Hrvatsku vodio prethodnih 10 godina čestitao je svom nasljedniku. On će službeno predati dužnost 18. februara.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije