Prehrambeni gigant pod lupom u Hrvatskoj: Uhapšeno devet osoba

1
Radiosarajevo.ba
Prehrambeni gigant pod lupom u Hrvatskoj: Uhapšeno devet osoba
FOTO: Hina / MUP HR

Ured europskog javnog tužioca (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) pokrenuo je istragu protiv devet hrvatskih državljana i jedne pravne osobe zbog sumnje da su počinili subvencijsku preevaru u vrijednosti preko 9 miliona eura (17 miliona KM) i krivotvorili službene isprave. Na zahtjev EPPO-a, Policijska uprava međimurska danas je uhitila svih devet osumnjičenika.

Kako doznaje Jutarnji list, radi se o finalizacije akcije koju su policija i Europsko tužilaštvo pokrenuli prije više mjeseci, a tokom koje su u junu ove godine proveli i pretrese, o čemu smo tada detaljno izvijestili.

Među uhićenima su bivši i sadašnji šefovi Uprave i Nadzornog odbora tvrtke Vajda d. d. iz konzorcija Pivac, Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović.

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

U razdoblju od marta 2018. godine do juna 2023. godine, bivši i sadašnji predsjednik Uprave, u koordinaciji s predsjednikom i članom Nadzornog odbora, podnijeli su više zahtjeva za financiranjem u ukupnom iznosu od preko 9 miliona eura (17 miliona KM), u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014 – 2020 godine, konkretno, za poboljšanje dobrobiti životinja u svinjogojstvu.

Potporom sufinanciranom sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) (85 posto) i državnog proračuna Republike Hrvatske (15 posto) nadoknađuju se korisnicima izgubljeni prihod i dodatni troškovi nastali ispunjavanjem obveza koje nadilaze standardne zakonske uslove u uzgoju i tovu svinja. Iako su znali da njihova firma ne ispunjava te uslove, osumnjičenici su podnijeli krivotvorene prijave za gospodarstva svojih kooperanata.

Njemačka: Uhapšen državljanin BiH zbog rada na crno

Njemačka: Uhapšen državljanin BiH zbog rada na crno

Tokom godina, s ciljem lažnog prikazivanja da firma ispunjava tražene uslove, pet voditelja i kontrolora odjela kooperacije navedenoga društva sačinjavali su dokumentaciju u kojoj su neistinito prikazivali da kooperanti društva primjenjuju propisane obveze iz navedene Mjere u uzgoju i držanju svinja za tov, pa da stoga društvo ispunjava tražene uvjete za dodjelu potpore.

Od ukupno traženih preko 9 miliona eura (17 miliona KM), firmi je isplaćeno više od 5,4 miliona eura (10.57 miliona KM) subvencija Unije. Kada je utvrdila nepravilnosti u postupanju firme, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uskratila je plaćanje tražene potpore za 2022. godinu u iznosu od 3,6 miliona eura (7 miliona KM), te je izdala nalog za vraćanje dijela nezakonito primljenih sredstava, što je rezultiralo vraćanjem približno 1,5 miliona eura (2.94 miliona KM).

EPPO je nezavisni ured javnog tužioca Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije