Predsjednik NR Kine Si Đinping stigao u Srbiju

Anadolija
Predsjednik NR Kine Si Đinping stigao u Srbiju
Predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping započeo je u petak trodnevnu posjetu Srbiji.

Na aerodromu Nikola Tesla, oko 14 časova, predsjednika Kine, njegovu suprugu i delegaciju dočekali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici Srbije, javlja Anadolu Agency.

Odmah po ulasku aviona u kojem je doputovao Si Đinping u vazdušni prostor Srbije, avion kineskog predsednika su dočekala tri aviona ratnog vazduhoplovstva. Nakon dočeka, tokom poslijepodneva predsjednici Đinping i Nikolić će odati počast i položiti vijence poginulim kineskim državljanima tokom NATO bombardovanja SR Jugolavije 1999. godine, na mestu bombardovane kineske ambasade u Beogradu.

Predsjednici će zatim simbolično položiti kamen temeljac za budući Centar za kinesku kulturu, a na istom mestu, biće otkriven i spomenik Konfučiju i tabla sa nazivom novog „Trga prijateljstva Kine i Srbije“. Nakon ove ceremonije, programom posete predviđena je njihova šetnja u pratnji supruga Beogradskom tvrđavom „Kalemegdan“.

Za drugi dan posjete koneskog predsjednika, predviđen je svečani doček u Palati Srbija, nakon koje će uslijediti niz sastanaka zvaničnika Kine i Srbije. Kako je najavljeno, za ovu posetu, drugog dana biće potpisano i više od 20 sporazuma i protokola iz nekoliko oblasti između dve države.

Trećeg dana posjete, u nedjelju, predsjednici Đinping i Nikolić posjetiće Smederevo, odnosno Željezaru u tom gradu, koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil. Domaćin u Željezari, koji će dočekati predsjednike, biće premijer Aleksandar Vučić i novi vlasnik Željezare, predsjednik kompanije Ju Jong.

Kineski predsednik Si Đinping će na poziv srbijanskog predsednika Nikolića u Srbiji boraviti od danas do nedelje 19. juna, a od njegove posete Beogradu očekuje se da će biti „učvršćeno veliko prijateljstvo između dve zemlje i da će se pojačati dosadašnja uspešna ekonomska saradnja“.

Ovo je ujedno i prva posjeta kineskog predsjednika Srbiji nakon 32 godine, kada je prijestolnicu SFR Jugoslavije, Beograd, posjetio tadašnji predsjednik Kine Li Sjenjen koji je iste godine postao i počasni građanin Beograda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije