Predsjednički izbori u Srbiji 6. maja

Radiosarajevo.ba
Predsjednički izbori u Srbiji 6. maja

Izbori za srbijanskog predsjednika bit će raspisani u srijedu, a održat će se 6. maja, kada se održavaju i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, prenijeli su u utorak srbijanski mediji.
 
Srbijanski predsjednik Boris Tadić obavijestio je svoje najbliže suradnike da je odlučio skratiti svoj mandat, što znači rapisivanje predsjedničkih izbora, uz obrazloženje da je za građane najbolje da glasuju ove godine samo u maju, a ne dva puta, jer će se tako uštedjeti i državni novac, navodi televizija B92.

"U skladu sa Ustavom odlučio sam skratiti svoj predsjednički mandat. To je moje zakonsko pravo i mogućnost. Završili smo jedan dio reformi i to uspješno. Pred nama je dug put da tako i nastavimo, a za to je potreban legitimitet. Smatram da je najcjelishodnije da taj legitimitet daju građani na izborima", izjevio je Tadić, prenose srbijanski mediji. 

Prema saznanjima Blica Tadić je obavio razgovor sa predsjednicom parlamenta Srbije Slavicom Đukić Dejanović, koja bi do petka trebala raspisati predsjedničke izbore, a do stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika, trebala bi obnašati funkciju vršioca dužnosti predsjednika ove države.

Ona je već izrazila spremnost za preuzimanje ove dužnost, rekavši kako ne očekuje da bi u razdoblju do konstituiranja nove vlasti bilo većih problema u funkcioniranju države.

Također, srbijanski mediji navode kako će Tadić povno biti kandidat Demokratske stranke za predsjednika Srbije.
 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije