Predsjednički izbori u Sloveniji u znaku krize

Radiosarajevo.ba
Predsjednički izbori u Sloveniji u znaku krize

Odnos prema reformama što ih kao odgovor na krizu predlaže slovenska vlada dominirat će raspravom uoči predsjedničkih izbora koji se održavaju 11. novembra, pokazalo je u utorak prvo radijsko suočenje sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka i njegovih izazivača, bivšeg predsjednika vlade Boruta Pahora i zastupnika u evropskom parlamentu Milana Zvera, prenosi Fena.
 
Tuerk, koji se na izborima natječe za svoj drugi mandat, branio se tokom suočenja s Pahorom i Zverom od njihovih opaski da pet godina na tome položaju nije iskoristio za pokretanje dijaloga između političkih stranaka i da je ponekad djelovao oportunistički.
 
Zver, koji je kandidat dviju vladajućih stranaka desnog centra rekao je u raspravi da Tuerk pokazuje nesklonost predloženim strukturnim reformama i mjerama štednje, te da će te mjere biti teško provesti ako ih ne podrži šira politika.
 
Borut Pahor, kojega kao svoga kandidata podržava stranka Socijalnih demokrata (SD), izjavio je da je od Tuerka dok je bio predsjednik vlade očekivao više potpore tokom kampanje kojom je 2011. godine tražio da birači na referendumu podrže njegovu mirovinsku reformu. Pahor međutim smatra da je Tuerk potajno simpatizirao s onima koji su mislili da je ta vlada nekompetentna.
 
 Tuerk, kojemu dosadašnja istraživanja javnog mnijenja daju prednost u odnosu protukandidate, odbio je primjedbe da je oportunist, rekavši da je stranke uvijek pozivao na suradnju o važnim pitanjima, ali da se predsjednik države ne može uplitati u već postojeće mehanizme političkog dijaloga između vlade i opozicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije