Predsjednički izbori u Makedoniji u martu

Radiosarajevo.ba
Predsjednički izbori u Makedoniji u martu

Predsjednički izbori u Makedoniji biće održani u martu, a za sada je neizvjesno da li će paralelno sa njima biti održani i prijevremeni parlamentarni izbori, javlja Srna.

Provladin dnevnik Večer piše danas da će predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski predsjedničke izbore raspisati do kraja januara, do kada se očekuje usvajanje još nekoliko novih zakona.

Kao mogući datumi pominju se 23. ili 30. mart, što je u skladu sa procedurom makedonskog izbornog zakonodavstva u kome je precizirano da se predsjednički izbori provode u posljednjih 60 dana mandata aktuelnog predsjednika, a Đorđe Ivanov je funkciju preuzeo 12. maja 2009. godine.

Kandidati za predsjedničku funkciju biće poznati do kraja februara ili najkasnije 35 dana prije dana održavanja izbora.

Za sada je neizvjesno da li će aktuelni predsjednik Ivanov zatražiti drugi mandat, a kao predsjednički kandidati pominju se Stevo Pendarovski, savjetnik za spoljnu politiku bivšeg predsjednika Branka Crvenkovskog, te bivši predsjednik Ustavnog suda Branko Naumovski, nekadašnji prvi obavještajac Kire Naumov, bivši guverner Petar Gošev, ali i nekadašnji gradonačelnik Skoplja, makedonski biznismen Trifun Kostovski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije