Poznato zašto su vrane napale četiri djevojke u Zagrebu

0
Radiosarajevo.ba
Poznato zašto su vrane napale četiri djevojke u Zagrebu
Foto: pexels.com / Ilustracija

Nakon sve češćih napada vrana na prolaznike, direktor zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok je u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio kako se ponašati u slučaju napada vrane.

"Čovjek je jači od vrane. I treba nas pozvati, mi ćemo detektirati zbog čega vrane napadaju. Gotovo da nikad nije bilo slučaja da su vrane napadale bez razloga, a najčešće je to kad štite mladunce", rekao je Damir Skok.

Podsjetimo, u posljednjih desetak dana doktori zagrebačke Klinike za traumatologiju gotovo svakodnevno zbrinjavaju pacijente koje su napale vrane. Iako napadi vrana u ovo doba godine nisu rijetkost, ovakve ozljede liječnici ne pamte.

Samo u posljednja tri dežurstva dr. Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentice koje su napale ptice, a koje su zadobile teže ozljede. Slomljena kičma, prijelom koljena i ruke te iskrenuti zglob posljedice su zalijetanja ptica u Zagrebu, prenosi Jutarnji.hr.

Grad je u priopćenju naveo da je gnijezda vrana potrebno izbjegavati nekoliko dana, dok mladunčad ne odleti.

"Vrane, prema našem iskustvu, napadaju isključivo kad štite svoje mlade. To će sve prestati kroz desetak dana. U trenucima kad im propadne gnijezdo, ljudi im sruše gnijezda - te vrane nemaju kuda", izjavio je Skok.

Dodao je i da je riješen misterij jedne vrane koja je na Knežiji stalno napadala prolaznike.

"Kad bi mi došli, nje ne bi bilo. Danas smo je gledali kako fiksira dvorište osnovne škole. U grmlju je bio mladunac koji nije znao letjeti, on je donesen u ZOO i vrane više neće napadati na toj raskrsnici, kaže Skok.

Ističe da za ovakve napade vrana baš uvijek postoji razlog.

"Žao nam je svih, pogotovo gospođe koja je pala s bicikla. Mi se trudimo da se jave na Centar Dumovec, naši hvatači odu i pokupe te mlade koji nemaju kuda. Mlade koji ne lete nije teško uhvatiti, imamo mreže, ali koji put čvaknu. Mladi nemaju snažan kljun pa to nisu neke ozljede, a imamo i zaštitnu opremu i znamo s njima, kaže Damir Skok za Dnevnik Nove TV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije