Poznati meteorolog najavio pogoršanje vremena: Prvi snijeg mogao bi nas iznenaditi uskoro

1
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavio pogoršanje vremena: Prvi snijeg mogao bi nas iznenaditi uskoro
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je da nas u narednom periodu očekuje duži period suhog i lijepog, jesenskog vremena, koji bi mogao trajati do oko 25. oktobra.

U toj prognozi, modeli atmosferskih faktora sugeriraju da bi nakon tog datuma moglo doći do promjene koja bi nas uvela u kasnojesenske dane.

Čubrilo je istaknuo da će narednih dana vremenske prilike biti pod uticajem stabilnog i jakog anticiklona, što će usloviti suho vrijeme. Dodao je da će položaj tog sistema uticati na to koliko će hladnije mase zraka sa sjeveroistoka Evrope prodrijeti prema našem području.

Požar u Sarajevu: Gorjeli boksovi na pijaci

Požar u Sarajevu: Gorjeli boksovi na pijaci

"Narednih sedam dana, a vjerovatno i malo duže vremenske prilike nad našim dijelom Evrope biće pod uticajem stabilnog i jakog anticiklona koji će uslovljavati suho vreme. Od samog položaja tog sistema zavisiće i koliko bi se nešto hladnije mase sa sheveroistoka Evrope infiltriralo ka nama.

Tako na primjer JMA, GFS i CFS model oko 19. oktobra vide položaj anticiklona koji bi omogućio manjoj količini suhog i svježijeg vazduha sa sjeveroistoka da dođe do nas, dok ECMWF takvu opciju ne daje.

U svakom slučaju do oko 25. oktobra vjerovatno stabilno, noći i jutra hladni, ponegdje uz pojavu magle, a na visokim kotlina planina preko 1500mnv može biti i prizemnog mraza. Tokom dana malo do umjereno oblačno ili pretežno sunčano uz vrlo prijatno uz maksimume, uglavnom od +14 do +23 stepena Celzijusa, na jugu regiona lokalno i oko +26 stepeni Celzijusa.

U periodu od 18.10. do 20.10. u košavskom dijelu regiona moguć pojačan jugoistočni vjetar. Negdje oko 25.10. postoji mogućnost pogoršanja i jačeg zahlađenja koje bi po trenutnim podacima planinama regiona moglo donijeti i prvi konkretniji snježni pokrivač.

Kako je to trenutno jako daleko period za sada nema potrebe suviše pričati o tome već valja uživati u narednih desetak dana koji će doneti lijepu stranu jeseni", napisao je Čubrilo na Facebook profilu.

PRED NAMA JE DUŽI PERIOD SUVOG I VRO LEPOG, JESENJEG, VREMENA KOJI BI VEROVATNO POTRAJAO DO OKO 25.10. POSLE TOG DATUMA...

Posted by Marko Cubrilo on Saturday, October 12, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije