Poznata imena uhapšenih u akciji "Tebra": Među njima bivši policajac, advokat...

Radiosarajevo.ba
Poznata imena uhapšenih u akciji "Tebra": Među njima bivši policajac, advokat...
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL / Uhapšeni u akciji "Tebra"

U zajedničkoj policijskoj akciji hrvatske i bh. policije ''Tebra'' dosad je uhapšeno 16 osumnjičenih, među kojima su policiji otprije poznate osobe osumnjičene za krijumčarenje droge, dok se pojedini uhapšeni neslužbeno povezuje i s napadima na Dinamove čelnike.

Hrvatski mediji pišu da je više osoba uhapšeno tokom petka na širem zagrebačkom području te u ostalim dijelovima Hrvatske, a akcija je proširena i na BiH.

Osobe koje su predmet istrage, osumnjičene su za sudjelovanje u krijumčarenju narkotika, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Iako se ranije u hrvatskim medijima pojavila informacija da je među uhapšenima u BiH i pripadnica Granične policije BiH, kako je saopćeno iz ove policijske agencije to nije tačno.

Mediji preciziraju da su u Ljubuškom zasad uhapšene dvije osobe. Pritom su, navodno, pripadnici SIPA-e zaplijenili oko 300 kilograma droge.

U petak je, kako piše Index, USKOK  priveo nekoliko osumnjičenih.

Među njima i Đorđe Vuletić Đoko, pripadnik tzv. knežijske grupe kojem se sudilo u sklopu "zagrebačke zločinačke organizacije" prije 19 godina. Uhapšeni su i Tomislav Sabljo, Josip Nikić, Josip Devčić, Mario Rakidžija, Siniša Žalac i Goran Vidović.

Jedan od uhapšenih, Đorđe Vuletić zvani Đoko, bivši je policajac PU zagrebačke koji je krajem devedesetih bio jedan od optuženika u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije kad ga se teretilo za iznudu nad Tiborom Trstenjakom, za što je pravomoćno oslobođen.

Vuletić je u maju 2010. godine ponovno uhapšen i optužen za nasilničko ponašanje jer je u lokalu Stara Knežija napadao goste. Priveden je s četvoricom prijatelja jer je na terasi kafića ''Knežija'' postrojio, a zatim vrijeđao, tukao i ponižavao šestero gostiju koji su nakon posla ondje bili došli na kafu. Za to djelo je osuđen na 50 dana dobrotvornoga rada.

Vuletić je zajedno s Darkom Dakićem bio osumnjičen za napad na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša. Uz to, Vuletića se povezivalo i s premlaćivanjem čelnog čovjeka Industrogradnje Josipa Galinca.

Prije tri godine Vuletić je uhapšen zajedno s Tomislavom Sabljom zbog sumnji da su iz Ulice braće Cvijića na Knežiji ukrali automobil.

Sabljo je uhapšen prošle godine zbog pokušaja preprodaje poluautomatske puške, ali se neslužbeno doznaje da je sud vratio optužnicu na doradu. Uhapšen je i njegov advokat Andrej Ilić, koji je poznat kao advokat jednog od osumnjičenih na suđenju za ubistvo Ive Pukanića.

Među uhapšenim je i Goran Vidović koji je, kao i Vuletić, bio pod istragom zbog napada na Miljuša te je uhapšen u akciji ''Šok 3''.

Vidović je uhapšen u septembru na autocesti kod Nadina kad je zadarska policija pretragom automobila kojim je upravljao pronašla 52 kilograma marihuane vrijedne 3,5 miliona kuna.

Uhapšen je i Josip Nikić koji je u septembru 2014. osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora jer je u novembru 2012. godine, zajedno sa suprugom Mateom Hohnjec, dopustio Tei Drakulić da se drogira u njihovom stanu. Djevojka je od posljedica konzumiranja droge MDMA umrla, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije