Poziv građanima da se izjasne kao Vojvođani

Radiosarajevo.ba
Poziv građanima da se izjasne kao Vojvođani

U Novom Sadu su nedavno na bulevarima, ulicama i trgovima osvanuli bilbordi s kojih se građani Srbije pozivaju da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Vojvođani.        

Bilborde potpisuje grupa s društvene mreže Facebook koja se predstavlja nazivom "Ja sam Vojvođanin/ka".

Na bilbordu je zastava Vojvodine u obliku otiska prsta, a iznad trobojke s tri žute zvjezdice u sredini, "Ja sam Vojvođanin/Ja sam Vojvođanka".

Na nekim od bilborda piše: "Ja sam Vojvođanin. Neću put, nego povratak u Evropu!", dok je na nekima natpis "Ja sam Vojvođanin. To smo - što smo!" Na drugim piše: "Imaš pravo da budeš to što jesi! Na predstojećem popisu stanovništva građani i građanke odgovaraće i na pitanje o svojoj nacionalnoj opredeljenosti. Mnogi ne znaju da imaju pravo da se izjasne kao Vojvođani. Važno je da znaš: Nacionalna pripadnost je stvar tvog osećanja!"

Zastava Vojvodine ima inače isti raspored boja kao i srpska, crveno-plavo-bijelo, s tim što je plavo polje dominantno, dok su crveno i bijelo mnogo uži, nego na zastavi Srbije.Na plavom polju su tri žute zvjezdice, koje simbolišu regone pokrajine, Srem, Banat i Bačku.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji biće proveden od 1. do 15. oktobra 2011. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije