Potvrdio ministar policije Hrvatske: Jelavić je stvarno otet

Radiosarajevo.ba
Potvrdio ministar policije Hrvatske: Jelavić je stvarno otet

'Nestao je između dva i četiri popodne. Ne znam tko ga je oteo, prerano je za nagađanja', izjavila je Iva Jelavić, supruga bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH. "Traže milijun eura".

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko za Jutarnji list je potvrdio da je na djelu kazneno djelo otmice Ante Jelavića za kojeg se traži otkupnina.

Bivši čelnik bosansko-hercegovačkog HDZ-a ima prebivalište u Zagrebu, a njegova supruga Iva Jelavić potvrdila je kako je policiji prijavila njegov nestanak. "Nestao je jučer između dva i četiri popodne. Ne znam tko ga je oteo, prerano je za nagađanja", izjavila je za Jutarnji Iva Jelavić.

Odbila je potvrditi, ali i demantirati da ju je suprug telefonski kontaktirao i rekao da njegovi otmičari traže milijun eura.

Mediji izvještavaju kako je Ante Jelvaić u srijedu oko 20 sati nazvao suprugu s područja Jablanice u Bosni i Hercegovini i rekao joj kako njegovi otmičari traže otkupninu od milijun eura.

Zbog pronevjere u Hercegovačkoj banci međunarodne sudije u BiH osudili su Јelavića 2005. na zatvorsku kaznu od devet i po godina. Nakon žalbe Apelacijsko vijeće sastavljeno od domaćih sudija pokrenulo je novi postupak. I u tom postupku Јelavić je osuđen na deset godina zatvora.

Nekoliko dana prije presude, zbog sumnji u montirani politički proces, odlazi u Hrvatsku. Poziva se na odredbu Ustava koja ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama u takvim slučajevima.

Protiv Јelavića i nekoliko njegovih suradnika vođen je i sudski postupak zbog "rušenja ustavnoga poretka". Presudom su oslobođeni svih optužbi.

hrt.hr/net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije