POTVRĐENO: Uhapšen Ratko Mladić

Radiosarajevo.ba
POTVRĐENO: Uhapšen Ratko Mladić

8:40 Saslušanje Ratka Mladića biće nastavljeno najverovatnije oko podne, izjavio je danas zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.Vekarić je za Radio televiziju Srbije rekao da će u toku dana biti održan i sastanak Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom i biće saopšteni dodatni detalji.

27.5. 8:00 Očekuje se nastavak ispitivanja Mladića nakon što je saslušanje sinoć prekinutozbog njegovog lošeg psihofizičkog stanja. Sudac je pokušao razgovarati s njim, ali je Mladić pričao nepovezano. Svjestan je da je uhapšen i poručuje da ne priznaje Haški sud, prenijeli su mediji. Na prvim snimkama uhapšenoga zloglasnoga generala, koje je objavila Politika, vidi se kako je Mladić starac. 

21.14 - Rođak Ratka Mladića, Branko, koji je jutros uhapšen u svojoj kući, zajedno sa Mladićem, pušten je, i večeras se vratio u Lazarevo. Poslije saslušanja pušteni i članovi tri porodice iz Lazareva koje su u rodbinskim vezama sa Mladićem, prenosi Tanjug.

20:52 Ratko Mladić nije koristio drugi identitet i imao je svoju ličnu kartu, kojoj je istekla važnost, izjavio je večeras zamJenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.
20.35 - Istražni sudija prekinuo večeras saslušanje Ratka Mladića zbog teškog psihofizičkog stanja uhapšenog, rekao Mladićev advokat Miloš Šaljić. Sudija će sutra ponovo pokušati sa sasluša Mladića.20:35 Nakon što su ljekari pregledali Mladića, srbijanski mediji, pozivajući se na izvore u Sudu, javljaju da je slabog zdravstvenog stanja, ali ipak u potpunosti sposoban za komunikaciju. Tvrde da su mu obje ruke ipak u funkciji.

20.30 Zamjenik glavnog tužioca Srbije Bruno Vekarić kazao da je saslušanjem i formalno utvrđen identitet Ratka Mladića.

20.15 - Istražni sudija u Specijalnom sudu saslušao Ratka Mladića, Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu donijet će odluku da li su ispunjeni uslovi za izručenje Haškom tribunalu.

19:56 Saslušanje je počelo u 19:30. Istražni sudija će Mladića upoznati sa sadržajem optužnice i odrediti pritvor.

19:43 RTS u svom Dnevniku kratko prikazao snimak Ratka Mladića u sudnici u Specijalnom sudu. Vidno ostario, teško se kreće.


19:05 Mladić još uvijek nije izašao pred istražnog sudiju. RTS javlja da je u toku ljekarski pregled. U zgradi Specijalnog suda je njegov advokat, a očekuje se da uskoro dođu i članovi porodice.

18:00 Zvanično je potvrđeno da je Mladić kod sebe, prilikom hapšenja, imao dva pištolja, ali nije pružao otpor.

17:17: Srbijanski mediji javljaju da je Mladić odmah priznao agentima Bezbednosno-informativne agencije da je to on i da se nije opirao hapšenju.

16:45   Ratko Mladić nedavno je imao najmanje jedan moždani udar, pišu srbijanski mediji. On se nalazi u teškom zdravstvenom stanju, a zbog posljedica moždanog udara ne može da pomijera ruku.

16:40 Ratko Mladić sada je u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, gdje će mu biti pročitana optužnica. Nakon toga Viši sud u Beogradu donosi odluku o njegovom izručenju, a on ima rok od sedam dana za žalbu. Konačnu odluku donosi Ministarstvo pravde, a cijeli proces može trajati oko sedam dana.

16:00 Tokom dana Mladića će saslušati istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Postupak za izručenje Haškom tribunalu već je pokrenut, a može trajati najviše sedam dana. Mladićevi advokati imat će pravo žalbe na rješenje o ekstradiciji, ali to neće odgoditi izvršenje. 

15:20 Srbijanska državna televizija RTS javlja da je Ratko Mladić već u avionu, na putu za Haag. Informacija nije potvrđena.

13:30 Proces ekstradicije je već ustvari započeo, kaže Tadić. Na nadležnim je službama da obave procedure.

13:27 Tadić kaže da će Srbija učiniti sve da uhapsi Gorana Hadžića, jedinog haaškog optuženika na slobodi. Hadžić je optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, na teritoriji tzv. Republike Srpske Krajine.



13: 23 Tadić: Biće procesuirani svi koji su pomagali u skrivanju Ratka Mladića. Biće istraženo i koliko je država (bila) odgovorna.

13:22: Nismo kalkulirali kada ćemo uhapsiti Mladića, kaže Tadić, nakon pitanja stranog novinara o tome da li je ovo idealan tajming, s obzirom na sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali i s obzirom na činjenicu da glavni haaški tužilac Serge Brammertz uskoro podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Srbije s Haagom.

13,15 Tadić potvrdio da je Ratko Mladić uhapšen. "U ime Republike Srbije obaveštavam vas da smo danas uhapsili Ratka Mladića." "Skinuli smo ljagu sa Srbije, svih građana Srbije i svih Srba".

13,01  Napominjemo: u Beogradu je danas u posjeti Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost

12,55  B92 piša kako je Mladić uhapšen u Lazarevu kraj Zrenjanina. On se trenutno nalazi u prostorijama BIA na Banjici. Kako "Blic" saznaje, u toku je pretres kuća rođaka Ratka Mladića u Zrenjaninu.

12:30 I državna televizija Srbije, RTS, javlja da je uhapšen Mladić. Neslužbeno doznaju da uhapšeni Milorad Komadić jeste Ratko Mladić.

12: 15 Predsjednik Srbije će u 13:00 održati press-konferenciju, najvjerovatnije povodom ovog događaja, što svjedoči da Mladić najvjerovatnije jeste uhapšen.

12:02 Policija Srbije uhapsila u tajnoj operaciji prije nekoliko sati Milorada Komadića, za koga se sumnja da je Ratko Mladić, potvrđeno je za B92.

Prethodno je tu informaciju objavio hrvatski Jutarnji list.

Vezano: 

Za šta je Mladić tačno optužen (DOKUMENT)

Ratko Mladić: otac, muž, zločinac (BIOGRAFIJA)

Kako se u Sarajevu slavilo nakon hapšenja Karadžića (VIDEO)

 
Hapšenje je navodno uslijedilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan, objavio je Jutarnji list.

B92 je pokušala da u policiji proveri informacije, ali je samo kratko rečeno da je u toku provjera identiteta i DNK analiza.

Podsjetimo, hapšenje Mladića je uvjet Srbiji za nastavak integracija u Evropsku uniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije