Potvrđena dva slučaja virusa Zapadnog Nila u Hrvatskoj, mještani iznenađeni: 'Nije mi bilo svejedno'

2
Radiosarajevo.ba
Potvrđena dva slučaja virusa Zapadnog Nila u Hrvatskoj, mještani iznenađeni: 'Nije mi bilo svejedno'
Foto: Dreamstime / Komarci

Dvije osobe u Osječko-baranjskoj županiji zaražene su grozicom Zapadnog Nila.

Slučajevi zaraze potvrđeni su u Vladislavcima i Karancu, a provedenim monitoringom odraslih komaraca metodom CDC klopki, tokom 12 sati izbrojen je povećan broj jedinki (49), objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Dostavljeno je i izvješće o potvrđenom slučaju pacijenta s ''akutnim transverzalnim mijelitisom prouzročenim virusom Zapadnog Nila'' na području Općine Kneževi Vinogradi, u naselju Karanac, prenose hrvatski mediji. Zbog zaraze su provedene i posebne mjere ''preventivne dezinsekcije komaraca preko ovlaštene pravne osobe, uz nadzor NZJZ-a na propisanim lokacijama''.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Novi virus stigao u regiju: 'Može izazvati upalu mozga'

Novi virus stigao u regiju: 'Može izazvati upalu mozga'

Mještane Karanca vijest o zarazi poprilično je iznenadila.

"U četvrtak ujutro ta se vijest proširila selom. U prvi trenutak nisam bio nimalo ravnodušan, ali sam se smirio nakon što sam prosurfao internetom i doznao nešto više o eventualnim posljedicama", kaže jedan mještanin.

Mještanin tvrdi kako je najvjerojatnije riječ o muškarcu koji je već sedmicu-dvije u bolnici, a inače često odlazi u šumu gdje izrađuje drva pa je moguće da je tamo bio u bliskom kontaktu.

Groznica Zapadnog Nila odnijela dva života u Srbiji

Groznica Zapadnog Nila odnijela dva života u Srbiji

"Donedavno sam zamalo zaboravio na komarce. Tek nakon nedavne kiše, koja je pala u malim količinama, komarci su nešto intenzivnije počeli napadati, ali opet tvrdim da je to zanemarivo u usporedbi s proteklim godinama", kaže mještanin.

Kako navode javnozdravstveni stručnjaci, bolest Zapadnog Nila je vektorima prenosiva bolest čiji je uzročnik virus Zapadnog Nila koji se u prirodi održava u ciklusu između ornitofilnih komaraca i ptica. Ptice su primarni rezervoari i glavni domaćini virusa. Virus se umnožava u pticama koje su glavni izvori infekcije.

Na krajnje slučajne domaćine (ljude, kopitare ili druge sisavce) virus se prenosi ubodom zaraženog komarca. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka kontaktom. Pojavljuje se u ljetnim i ranim jesenskim mjesecima.

Infekcija u ljudi nakon inkubacije od dva do šest dana najčešće, u 70 do 80 posto slučajeva prolazi bez simptoma. Tek se kod 20 do 30 posto inficiranih manifestira kao akutna sistemska febrilna bolest praćena povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima...

Radi se o relativno blažem obliku bolesti koji se naziva groznica Zapadnog Nila, čiji simptomi nalik na gripu traju od dva do pet dana. U manje od jedan posto inficiranih može se razviti teži oblik bolesti zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, sa simptomima meningitisa, encefalitisa i vrlo rijetko akutne mlohave klijenuti, piše Večernji list.

Pod povećanim su rizikom za razvoj težeg oblika bolesti starije osobe koje već imaju neku kroničnu bolest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije