Tragedija koja je potresla Balkan: Ispovijest o dječaku kojeg je usmrtio grom

0
Radiosarajevo.ba
Tragedija koja je potresla Balkan: Ispovijest o dječaku kojeg je usmrtio grom
Pixabay / Ilustracija

"Ustali smo rano ujutro, posvetili se obavezama kao i svakog drugog dana. Nismo ni slutili šta će se dogoditi, da će nam se sve u trenutku srušiti", pričao je sinoć neutješni Sabid Bogućanin iz Žitnića kod Sjenice poznanicima koji su došli da mu izjave saučešće zbog smrti unuka.

Njegovog sina M.B. koji je uskoro trebalo da napuni 15 godina, uzornog đaka OŠ „Bratstvo i jedinstvo“ iz Duge Poljane, u nedjelju oko 14 sati usmrtio je grom dok je čuvao ovce.

Još gromovi nisu bili utihnuli nad Pešterom kada su roditelji M.B. pozvali svog sina da vide da li je dobro i da li se na vrijeme sklonio. Nije im se javljao na telefon.

"Predosjetivši da nešto nije u redu sjeli su u automobil i krenuli ka polju. Našli su dječaka kako leži kraj stada. Neko priča da je navodno još uvek davao znake života. Ubacili su ga u automobil i krenuli ka 30 kilometara udaljenoj Sjenici procjenivši da će prije oni stići do Doma zdravlja nego što će hitna doći u Žitniće.

Desetak kilometara dalje dječak je navodno prestao da daje znake života, ali roditelji nisu gubili vjeru, nadali su se čudu, da će dobiti trku sa vremenom. Nažalost, negdje oko 15 sati kada su stigli u Sjenicu ljekarima je preostalo samo da konstatuju smrt", priča mještanin Žitnića.

Vrijedan i vaspitan, M.B se nije libio nikakvog posla. Čuvanje ovaca bilo je jedno od njegovih zaduženja u domaćinstvu. Porodica Bogućanin, priča se na Pešteru, nije zavidnog materijalnog stanja, ali je domaćinska kuća u kojoj je svako bio ugošćen kao najrođeniji.

M.B. je stradao samo nekoliko dana prije nego što je trebalo da završi osmi razred. U matičnoj školi „Bratstvo i jedinstvo“ i njenim izdvojenim odjeljenjima danas je dan žalosti. Škola u Dugoj Poljani ovakvu tragediju ne pamti.

"Za svih ovih osam godina u našoj školi niko od učitelja i nastavnika nijednom se nije požalio na njega. Bio je divan i druželjubiv dječak, odličan đak koji nije izostajao sa časova, dicsiplinovan, odgovoran, posvećen učenju, primjer svoj djeci.

Život je bio pred njim, ali mu se nije dalo. Teško nam je, svi smo potreseni, priča za Blic Irfan Paučinac, direktor škole.

M.B. je sahranjen danas na seoskom groblju u Žitniću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije