Postignut sporazum o saradnji tužilaštava

Radiosarajevo.ba
Postignut sporazum o saradnji tužilaštava

Dogovoreno je potpisivanje sporazuma između Srbije i BiH o saradnji tužilaštava ove dvije države. Potvrdili su to Bruno Vekarić iz Tužilaštva Srbije i Boris Grubešić iz Tužilaštva BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ipak, ni jedan nije iznio detalje, ali kako se očekuje sporazum bi trebalo da bude sličan onome koji je Srbija ranije potpisala sa Hrvatskom i Crnom Gorom, a odnosi se na ustupanje dokaza, kao i mogućim rješenjem za problem dupliranja procesa.

Nakon sastanka sa srbijanskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz bio je posebno zadovoljna sa nekoliko stvari, a među njima i na sporazum koji su potpisala tužilaštva BiH i Srbije.

"Upravo je stigla saglasnost ministartsva pravde Republike Srbije, a prije dva dana je ministarstvo pravde BiH dalo je saglasnost i sada su sklopljeni svi uslovi da se potpiše taj sporazum sa BiH koji će biti veoam značajan za regionalnu saradnju", izjavio je za javni servis portparol tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.

Rješavanje slučaja Divjak

Portparol tužilaštva BiH Boris Grubešić, kaže za RSE da je prije oko mjesec dana održan sastanak radnih grupa Srbije i BiH u Sarajevu, na kojem je su dogovarani detalji sporazuma.

On je istakao da se napori u vezi sa potpisivanjem ovog dokumenta sprovode već nekoliko godina.

"Sporazum se odnosi na određene detalje u radu na predmetima, on donosi i određena rješenja za probleme u vezi sa dupliranim procesima koji se vode u tužiteljstvima BiH i Srbije. Korektno je sačekati da sporazumi zaživi i postane pravno valjan i nakon toga će se moći reći više detalja o svemu tome", kaže Grubešić.

On ističe da bi ovim sporazumom bili stvoreni uslovi za rješenje mnogih slučajeva, a posebno slučaja Jovana Divjaka.

"Siguran sam da će ovim spoarazumom biti stvoreni uvjeti za rješavanje sporova i problema koji su bili do sada", naglasio je Grubešić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije