Postavljen kontrolni punkt na alternativnom putu

Radiosarajevo.ba
Postavljen kontrolni punkt na alternativnom putu

Pripadnici KFOR-a postavili su jutros kontrolni punkt na alternativnom putu koji su Srbi napravili kod mjesta Ćirkovići nadomak administrativnog prelaza Jarinje koji vodi do magistralnog puta ka Raškoj, javio je dopisnik Srne.

KFOR povremeno kontroliše saobraćaj tim putnim pravcem tako što provjerava autobuse i kombi vozila, dok putnički automobili prolaze bez zaustavljanja.

Predsjednik Mjesne zajednice Lešak Milutin Stefanović potvrdio je da su lokalni Srbi ponovo jutros odbili zahtjev KFOR-a da uklone barikade, nakon čega su vojnici zatvorili put.

Komandant KFOR-a Erhard Drews ponovio je juče da je KFOR spreman da u svakom trenutku ukloni barikade, ali da KFOR insistira da se one uklone mirnim putem.

I portparolka EULEX-a Irina Gudeljević rekla je da barikade moraju da budu uklonjene, te da će EULEX na tome insistirati.         

Na administrativnom prelazu Jarinje od uklanjanja bodljikave žice nije prošlo nijedno vozilo ili pješak, a Srbi i dalje drže sve putne pravce koji vode ka ovom i administrativnom prelazu Brnjaku.

Životne namirnice stižu alternativnim putnim pravcima na sjeveru Kosova, a za putnički saobraćaj građani koriste i putnički voz koji saobraća dva puta dnevno od Zvečana do Kraljeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije