Posljednji albanski "medvjed iz restorana" oslobođen iz kaveza, stigao je u utočište

0
Hina
Posljednji albanski "medvjed iz restorana" oslobođen iz kaveza, stigao je u utočište
Foto: Twitter / Spasili medvjeda

Nakon više od 20 godina u zatočeništvu, posljednji od albanskih "medvjeda iz restorana" sigurno je stigao u svoj novi dom, utočište za životinje u Austriji.

Takozvani "medvjedi iz restorana" tradicionalno su se držali u malenim kavezima pokraj albanskih restorana ili hotela i služili kao atrakcija za turiste.

Godine 2016. međunarodna organizacija Četiri šape (Four Paws) pokrenula je akciju "Najtužniji medvjed" da bi oslobodila i premjestila više od 30 medvjeda koji su služili za pokazivanje gostima.

Snimljen po istinitom događaju: Pogledajte trailer za film o medvjedu koji je pojeo - kokain

Snimljen po istinitom događaju: Pogledajte trailer za film o medvjedu koji je pojeo - kokain

Marko, 24-godišnji smeđi medvjed, ostao je posljednji među njima i ovaj je mjesec iz restorana Sofra e Ariut (Medvjedov stol) premješten u utočište za medvjede u austrijskom Arbesbachu.

U zatočeništvu se borio s brojnim zdravstvenim problemima, objavile su Četiri šape.

Bio je pretio, imao je slomljene zube, grčeve u nogama i pokazivao je znakove tjeskobe. Sve su to posljedice života u kavezu površine 100 kvadratnih metara s betonskim podom uz neadekvatnu prehranu.

Usto, "medvjedima iz restorana" nikad nije bio omogućen zimski san.

Uz pomoć anestetika, Marko je od Tirane do Arbesbacha putovao 44 sata preko Sjeverne Makedonije, Grčke, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

“Redovito smo pravili pauze za vrijeme putovanja da bi ga veterinar u pratnji mogao pregledati i nahraniti voćem i povrćem", kazala je Magdalena Scherk-Trettin, koordinatorica projekta spašavanja.

"Nakon što su ga dvadeset godina hranili uglavnom ostacima iz restorana i hljedbom, nevoljko je prihvatio povrće, ali je zato grožđe pojeo s užitkom", dodala je.

Marko će se u utočištu u Arbesbachu, otvorenom 1988. godine, pridružiti trima također spašenim medvjedima koji žive u prirodnom okruženju površine 14.000 kvadratnih metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije