Posljedice nevremena u Hrvatskoj: Sela odsječena od ostatka svijeta, uništeni putevi i automobili

3
Radiosarajevo.ba
Posljedice nevremena u Hrvatskoj: Sela odsječena od ostatka svijeta, uništeni putevi i automobili
Foto: Facebook/Petar Radovan / Posljedice nevremena

Velika količine kiše koja je noćas pala na području Istarske županije posebno je pogodila područje Bujštine, Buzeštine, Pazinštine i Poreštine.

Sela odsječena, u Pazinu bez vode

Vatrogasci i sve nadležne službe su od noćas na terenu, prvenstveno se radilo na zaštiti građana i imovine od bujičnih poplava. Uslijed odrona zabilježene su štete na saobraćajnicama, a na nekima je, zbog sigurnosti, obustavljen promet zbog velikih količina vode.

Zabilježeno je nekoliko desetaka intervencija vatrogasaca, najviše na području Buzeštine i Pazinštine, koji su ispumpavali vodu, pretežito iz privatnih, odnosno stambenih objekata. Prema dosadašnjim informacijama, u tim dijelovima Istre bit će i najveće štete, čiji se razmjer još mora utvrditi.

Velike probleme stvaraju i odroni kojih ima na sve strane. Brojni su odroni u okolini Pazina.

Situacija alarmantna u hrvatskom gradu zbog nevremena. Muškarac poginuo u bujici ispod auta

Situacija alarmantna u hrvatskom gradu zbog nevremena. Muškarac poginuo u bujici ispod auta

Upravo zbog odrona selo Bankovac ostalo je izolirano. S pazinske strane prometno je odsječeno selo Ukotići.

Na terenu su sve komunalne službe grada Pazina koje čiste ceste na više mjesta. Kod sela Ukotića je i pazinska gradonačelnica Suzana Jašić sa saradnicima kako bi odredili prioritete djelovanja. U selu Bankovci, gdje je također jutros bila gradonačelnica, nalaze se opasna klizišta nedaleko od jedne kuće i jedne štale s 13 krava.

Prema objavi s portala Grada Pazina, noćašnje kiše uzrokovale su veliki broj odrona čije su posljedice puknuća i izvlačenja vodovodnih cijevi te više odrona na cestama na području mjesnih odbora Kašćerge i Zamaska. Isporuka vode za Grdoselo, Kašćergu i Buraj je uspostavljena, dok se za Dršćevku i Ulicu Jurja Dobrile utvrđuje mjesto kvara radi sanacije. Sve su službe na terenu MO-a Kašćerga i Zamask radi utvrđivanja i sanacije štete na cestama i objektima.

U toku je sanacija odrona na saobraćajnicama MO-a Zamask i MO-a Kašćerga.

Stotinjak odrona na cestama

Jako nevrijeme u Hrvatskoj: Trajalo nekoliko minuta - mjesto nakon toga izgledalo kao da je zima

Jako nevrijeme u Hrvatskoj: Trajalo nekoliko minuta - mjesto nakon toga izgledalo kao da je zima

Vatrogasci Buzeta, Pazina i Umaga zajedno s Vodoprivredom rade na ispumpavanju vode kako bi se vodoopskrbni sistem mogao u što kraćem roku staviti u pogon. Prema riječima Istarskog vodovoda, kroz dva-tri dana sistem bi trebao biti osposobljen.

Grmljavinsko nevrijeme i ekstremne količine kiše prouzročili su velike štete, naročito na Buzeštini. Prema prvim procjenama, na stotinjak mjesta veći su ili manji odroni na cestama, a najveći je odron na saobraćajnici od Vrha prema Marčenegli.

Po podacima mjerne stanice Butoniga, tokom noći utvrđeno je 188 litara kiše po četvornom metru, a prema informacijama iz Buzeta, gradonačelnik Damir Kajin predložit će županu proglašenje elementarne nepogode.

➡️NOVO, PETAK 30. RUJNA 18:29 PREDSTOJI UTVRĐIVANJE ŠTETE...

Posted by Grad Pazin on Thursday, September 29, 2022

Prema riječima načelnika Staba civilne zaštite Istarske županije Dine Kozlevca, sve službe na terenu rade na normalizaciji prometa i života, a u toku je ispumpavanje vode koja je prodrla u postrojenje akumulacije Butoniga. 

"Bujica je ugrozila pumpe na postrojenju, ali na svu sreću, nisu stradale, odnosno nisu potopljene", istaknuo je Kozlevac.

Istarski župan Boris Miletić krenuo je u obilazak nevremenom pogođenih područja. Iz županije su jutros poručili da je situacija pod kontrolom.

U međuvremenu vremenske prilike su se smirile pa se prema prognozi više ne očekuju velike količine oborina, što će omogućiti da se saniraju nastale štete, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije