Poslanici Evropskog parlamenta na Paradi ponosa

Radiosarajevo.ba
Poslanici Evropskog parlamenta na Paradi ponosa

Ovogodišnjoj Paradi ponosa u Beogradu, koja bi se trebala održati 6. oktobra, prisustvovaće tri poslanika Evropskog parlamenta. To su Marie Cornelissen, Jelko Kacin i Keith Taylor, koji će se tokom boravka u Beogradu sastati sa organizatorima, LGBT zajednicom i predstavnicima međunarodne zajednice u Srbiji, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

"Znam da su Srbi otvoreni, tolerantni i posvećeni izgradnji pravednog društva. Bila sam u posjeti Srbiji nekoliko puta, uključujući i Beogradski Prajd 2010. godine, i radujem se jednom mirnom događaju. Vrijednosti koje će se isticati 6. oktobra su evropske, a Srbija u potpunosti pripada Evropi," izjavila je Marie Cornelissen, poslanica Evropskog parlamenta iz Holandije i dugogodišnja braniteljka ljudskih prava LGBT zajednice na Zapadnom Balkanu.

Beogradska Parada ponosa je uspješno održana 2010. godine ali je javna imovina pretrpjela tešku materijalnu štetu, što je iskorišteno kao argument za zabranu Prajda, navela je Incijativa mladih za ljudska prava u saopštenju.

Izvjestilac Evropskog Parlamenta za Srbiju Kacin je ocijenio da je Srbija postigla nivo zaštite prava manjina vrijedan poštovanja, ali da je LGBT zajednica još među najranjivim grupama.

"Srpske vlasti su prošle godine zabranile održavanje ovog događaja, koristeći bezbjednosni rizik kao izgovor. Ove godine, srpska vlada ima priliku da ispravi ovu grešku. Znamo da srpska policija i sudstvo imaju kapacitete da zaštite učesnike bilo kog protesta koji podržava manjine, a mi ćemo doprinijeti time što ćemo prošetati ulicama Beograda uz građane Srbije koji pripadaju najrazličitijih društvenim grupama," rekao je on.

Keith Taylor, poslanik Evropskog parlamenta iz Velike Britanije izjavio je da će tokom beogradske Parade ponosa, organizatiorima prenijeti poruku podrške gradonačelnika Brightona, grada poznatog po odrzavanju velikih manifestacija ove vrste.

"Ove godine ćemo održati 20. paradu u Brightonu. Za nas je to bio dug i ujednačen napredak, a radeći uz policiju i zdravstvene zvaničnike vidimo stvarne pogodnosti veće integracije LGBT zajednice u svom gradu. Donijeću zvanično pismo od gradonačelnika Brightona, upućeno gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu," rekao je on.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije