Poruka s Brijuna: Saradnjom do napretka

Radiosarajevo.ba
Poruka s Brijuna: Saradnjom do napretka


Na Brijunima je danas održan neformalni trilateralni sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Nastaviti pomirenje

Razgovarano je o nastavku procesa pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja između triju država, o uzajamnoj političkoj podršci i tehničkoj pomoći u procesu integracije u Evropsku uniju te potrebi zajedničkog definranja regionalne mreže infrastrukturnih sistema i njihovog kandidiranja, kao regionalnih projekata za fondove EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U zajedničkom saopćenju sa sastanka trilaterale navodi se da su predsjednici  odlučni da nastave politiku pomirenja i rješavanja preostalih brojnih otvorenih pitanja (pitanje nestalih, sukcesija, imovinskopravna pitanja, granice i drugo) koja su nastala kao posljedica raspada bivše zajedničke države.

Podržavaju napore svojih vlada da uspostave saradnju te da pregovorima, u duhu dobrosusjedskih odnosa, rješavaju probleme.


Pravda i izbjeglice

Posebno su razgovarali o saradnji u području sigurnosti i pravosuđa, podržavajući sve dosadašnje dogovore resornih ministarstava i tužilaštava, posebno sporazume o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, ugovore o izručenju, kao i sve bolju saradnju policija i advokata u predistražnim postupcima.

Predsjednici pozivaju nadležna državna tijela u svojim zemljama da nastave s postignutom dinamikom dogovora i saradnje te stvore zakonske uvjete za cjelovito rješavanje svih pravosudnih pitanja u uzajamnom povjerenju i saradnji.

Posebno je istaknuta važnost saradnje na pitanjima progona organiziranog kriminala i odgovornih za ratne zločine, pridržavanjem osnovnih načela međunarodnog prava.

Predsjednici su ponovili snažnu podršku procesu povratka izbjeglica i interno raseljenih, kao i održavanju međunarodne donatorske konferencije koja bi pomogla rješavanje problema stambenog zbrinjavanja izbjeglih.


Evropski put

Predsjednici Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije su se posebno osvrnuli i na budućnost zemalja regije kao punopravnih članica Evropske unije.

Završetak pristupnih pregovora Republike Hrvatske dokaz je kredibiliteta i vitalnosti politike proširenja te snažan signal zemljama u regiji da nastave reforme i prilagodbu standardima Evropske unije.

Kao buduća punopravna članica, ali i kao najbliža susjedna država, Republika Hrvatska spremna je Bosni i Hercegovini i Srbiji pružiti svu političku i tehničku pomoć i podršku u procesu pregovora i integracija u Uniju.

Princip solidarnosti i uzajamne podrške jest osnovni princip na kojemu tri zemlje žele graditi zajedničku evropsku budućnost.


Razvijati infrastrukturu

Predsjednici su razgovarali i o podsticanju razvoja nužne infrastrukture u regiji, kao temeljnog preduvjeta daljnjeg razvoja privrednih odnosa i rasta privrede općenito.

Usaglasili su se da je potreban zajednički institucionalni fokus na razvoj infrastrukture te pozivaju svoje vlade da imenuju stalno međudržavno vijeće sa zadaćom harmoniziranja aktivnosti triju država u području izgradnje infrastrukture.

Predsjednici, u području transporta, predlažu svojim vladama planiranje regionalne mreže autocesta, brzih cesta, željezničkih pruga, logističkih centara i razvoja luka na Jadranskom moru i rijekama Savi i Dunavu.


Nastaviti praksu susreta

Očekuju da bi ovakva inicijativa doprinijela razvoju dobrosusjedstva u regiji, definiranju transportne i politike u zajedničkim interesima, rješavanju transportne izoliranosti prostora regije i jadranskih luka, kao i ukupnom rastu konkurentnosti svih zemalja regije.

Radi neometanog i ubrzanog protoka ljudi i robe, predsjednici su predložili da se razmotri mogućnost osiguravanja većeg broja graničnih prijelaza, kako međusobno, tako i prema zemljama EU.

Dogovoren je i nastavak neformalnih i formalnih susreta ove trilaterale da bi dali dodatni podsticaj i pružili potpunu podršku daljnjoj saradnji Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije, stoji u zajedničkom saopćenju članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Republike Srbije s neformalnog sastanka trilaterale na Brijunima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije