Sjećanja / Porodica djevojke (24) iz BiH koja je poginula u Hrvatskoj i dalje čeka pravdu

11. 06. 2021. u 07:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bliži se četvrta godišnjica smrti Antonele Obad (24) iz Čapljine koja je 2017. izgubila život u stravičnom sudaru u Jasenicama na cesti 54 na potezu od Maslenice prema Zatonu Obrovačkom, a njena porodica još uvijek čeka pravdu i istinu.

Naime, zadarska policija je inicijalno obavijestila da je Antonelinu Škodu Feliciju BiH oznaka, dok je započela skretati u lijevo, pretjecao Mario Sova (53), stari policijski znanac.

Zadarsko tužilaštvo je nakon niza dokaznih radnji i vještačenja odustalo od krivičnog progona, pa su Antonelini roditelji uzeli stvar u svoje ruke i nastavili pravosudnu bitku.

U njihovo ime optužnicu je na zadarski Općinski sud poslao advokat Ive Brkić gdje je ista, u proljeće prošle godine i potvrđena pa bi Sovi uskoro trebalo početi suđenje zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom iz nehaja, piše Jutarnji.

Prema optužnici, Sova je 1. Augusta 2017. godine oko 13.45 sati na 6. kilometru D-54, vozeći VW Passat 89 km/h, iz smjera Obrovca prema Maslenici gdje je ograničenje brzine 80 km/h, suprotno čl.70 st. I čl. 51. st 1. Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama, svjesno pretjecao-obilazio kolonu vozila.

Izgubila život u stravičnoj nesreći prije četiri godine - undefined

FOTO: Facebook

Učinio je to lakomisleno, navodi se dalje u optužnici, smatrajući da neće ugroziti druge učesnike u saobraćaju, nakon što je uočio da se ispred njega sporo kreće ili stoji kolona vozila na čijem je čelu bila Antonela u Škodi i koja je lijevim žmigavcem obznanila namjeru skretanja ulijevo na makadamski put.

Sova, sudeći prema optužnici, nije mogao zbog kolone vidjeti upaljeni žmigavac, ali je bez smanjivanja brzine od 89 km/h, započeo pretjecati kolonu neposredno nakon što je Antonela započela sa skretanjem pa je došlo do sudara.

“Vozio sam se navedenom cestom i ugledao ispred sebe kolonu od desetak vozila kako stoje. Odnosno, kolona nije stajala već se polagano kretala i bila su neka tri, četiri vozila ispred. Na udaljenosti od oko 150 metara sam vidio da je jedno vozilo krenulo pretjecanje pa sam bez zaustavljanja pogledao u lijevi retrovizor te se uvjerio da niko ne pretiče i započeo pretjecati kolonu krećući se oko 150 metara iza vozila koje je već bilo u preticajnoj traci”, ispričao je Sova pred policijskim.

Antonelina porodica svjesna je sporosti pravosuđa i da će do pravde proći još dosta vremena. Više o ovom događaju čitajte OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)