Porodica Bricea Tatona traži 300.000 eura odštete

Radiosarajevo.ba
Porodica Bricea Tatona traži 300.000 eura odštete

Porodica francuskog navijača Bricea Tatona, kojeg su huligani u Beogradu pretukli na smrt 2009. godine, podnijela je danas Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Republike Srbije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, kojom od države traži odštetu od 300.000 eura, javili su u srijedu srbijanski mediji

Advokat porodice Slobodan Ružić rekao je agenciji Beta da je tužba podnesena jer se Republičko javno pravobranilaštvo u roku od 60 dana nije izjasnilo o prijedlogu za mirno rješenje spora, koji je porodica Taton pravobranilaštvu podnijela 15. marta.

Ružić je rekao da je porodica Taton tužila državu, odnosno MUP Srbije, za "pretrpljene nematerijalne štete i duševne boli", a kao razlog se navodi to što policija nije preduzela ništa da bi zaštitila bezbijednost francuskih državljana.

Bricea Tatona (28) je 17. septembra 2009. brutalno pretukla grupa huligana na Obilićevom vijencu u centru Beograda, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Toulousea. Nesretnom mladiću su nanesene teške povrede glave, a od udaraca šipkom po grudima je dobio povrede aorte i krvarenje u grudnom košu. Od posljedica tih povreda Taton je preminuo u bolnici desetak dana kasnije.

Apelacioni sud u Beogradu je krajem januara 2012. prepolovio zatvorske kazne osuđenima za ubistvo francuskog džavljanina Bricea Tatona u centru Beograda, 2009. godine. Oni su prvostepeno bili osuđeni na kazne od 12 do 35 godina zatvora, a kazne su im smanjene na sedam do 15 godina zatvora. Kontroverzna prvostepena presuda četrnaestorici nasilnika Partizana izrečena je 25. januara 2011. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije