Porazno istraživanje u Srbiji: Koje nacije mladi najviše mrze?

16
Radiosarajevo.ba
Porazno istraživanje u Srbiji: Koje nacije mladi najviše mrze?
Foto: EPA / Istraživanje u Srbiji

Veliko nacionalno sociološko istraživanje u Srbiji pokazalo je da mladi Srbi najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance, prenosi agencija BGNES.

Istraživanje je naručila srpska omladinska organizacija Pokriv, a potpuni rezultati istraživanja bit će službeno objavljeni 12. augusta u Beogradu na Međunarodnom forumu mladih.

Na pitanje "Kakav je vaš odnos prema nacionalnim manjinama?" na tabeli od četiri kolone, gdje je jedan najviša ocjena, a četiri najmanja, Bugari su dobili ocjenu 2.09. Hrvati su dobili ocjenu 2.04, a iza Bugara i Hrvata nalaze se Albanci s ocjenom 2.52. 

Novi skandal navijača Zvezde: S tribina poslali nacionalističku poruku prema Hrvatskoj

Novi skandal navijača Zvezde: S tribina poslali nacionalističku poruku prema Hrvatskoj

Mladi u Srbiji najviše vole Makedonce i Crnogorce pa su im dali ocjene 1.75 i 1.68. U sredini se nalaze Mađari, Rumuni i Bošnjaci.

Prema istraživanju, 55 posto mladih iz Srbije je protiv uvođenja sankcija Rusiji. Njih 43 posto smatra da Srbija treba balansirati između istočnih i zapadnih zemalja.

U slučaju da Srbija treba izabrati između Istoka i Zapada, 53 posto ispitanih smatra da bi se njihova zemlja trebala okrenuti prema Istoku.

Da država ne treba osuđivati Rusiju zbog agresije na Ukrajinu smatra 55 posto mladih Srba. Tek ih 18 posto smatra da Srbija treba uvesti sankcije Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije