Poplave u Hrvatskoj: U Žažini svirala opća opasnost, vrhunac vala ide prema Sisku

Radiosarajevo.ba
Poplave u Hrvatskoj: U Žažini svirala opća opasnost, vrhunac vala ide prema Sisku
/ Foto: Jutarnji.hr

 Vrh vodnog vala Kupe noćas je prošao Karlovac, na području Letovanića se očekuje sutra, a u Sisku prekosutra, javlja HRT. Zagrebom je noćas prošao vrh vodnog vala Save, a sutra se očekuje u Sisku. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog vala u Sisku neće spojiti u isto vrijeme, u utorak se očekuje najteža situacija - radi se o dosad nezabilježeno velikoj količini vode, javlja Jutarnji.hr.

Nešto prije 17 sati stanovnike Žažine, naselja na lekeničkom području, sirena za opću opasnost pozvala je na postavljanje vreća s pijeskom na kruni nasipa Kupe.

S obzirom na to da je vodostaj dva centimetra viši od onoga u veljači, potrebno je postaviti još jedan red vreća. Također je uspostavljeno cjelonoćno dežurstvo uz nasipe. Iako vodotoci na području Sisačko-moslavačke županije rastu, stanje je pod nadzorom, a stručnjaci najavljuju najviši vodeni val Save i Kupe noćas i sutraZahvaljujući zajedničkom angažmanu mještana u ugroženim naseljima i vojske, nasipi na najkritičnijim mjestima su sanirani.

Veća opasnost prijeti od Save, čiji se najviši vodeni val očekuje sutra. Vodostaj kod Crnca dosegnuo je u 15 sati 168 centimetara i lagano raste. Zbog punjenja retencije Lonjskog polja, voda je poplavila državnu cestu Sisak-Popovača, na kojoj je promet od danas prekinut. Kritično bi moglo biti na jasenovačkom području, gdje od danas na podizanju zečjih nasipa radi i 130 pripadnika Hrvatske vojske.

Vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice opada oko dva centimetra na sat pa je opasnost uglavnom prošla. Ipak, državna cesta prema Dvoru još je pod vodom pa se njome ne prometuje.

I vodostaj Ilove, koja je ugrozila nekoliko obiteljskih kuća u moslavačkom mjestu Ilovi, znatno opada pa je opasnost prošla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije