Popis stanovništva u Hrvatskoj lažiran?

Radiosarajevo.ba
Popis stanovništva u Hrvatskoj lažiran?

Nekoliko dana nakon što su javnosti predstavljeni rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj, provedenog u aprilu prošle godine, jedan od 396 obrađivača podataka tvrdi da su podaci falsificirani te da će, bude li potrebno, o tome s punim identitetom svjedočiti u Državnom odvjetništvu.

U Hrvatskoj porastao broj Bošnjaka i ateista

Anonimni sagovornik Jutarnjeg lista, koji tvrdi da je bio jedan od obrađivača podataka u kasarni u Jastrebarskom, namjerava otkriti podatke s kojim raspolaže ukoliko se za slučaj zainteresira Državno odvjetništvo.

Prema njegovim riječima, u nemogućim uslovima, na temperaturi višoj od 30 stepeni dnevno su obrađivali i 900 popisnica. Tvrdi da su obrađivači podataka morali izmišljati podatke kako bi sve kolone bile popunjene.

Šminkanje Hrvatske

"Mi smo tamo doslovce šminkali Hrvatsku, u popisnice dopisivali izmišljene podatke, svjedočili nevjerovatnim glupostima koje su popisivači upisivali, koje nismo mogli ispraviti. Podaci ovog popisa, koji bi trebali služiti za planiranje i donošenje ključnih strategija, ništavni su", kaže obrađivač podataka koji je od maja do decembra ove godine u kasarni u Jastrebarskom radio na obradi podataka iz Popisa stanovništva 2011. godine.

Jedini način da se dobiju istiniti podaci, smatra, je stavljanje popisnica na internet. Na taj bi način, kaže, svaki građanin koristeći OIB mogao vidjeti podatke o sebi i prijaviti eventualne pogreške.

Vezano:
U Vukovaru 34,87 posto Srba, traže uvođenje dvojezičnosti

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije