Političko usijanje u Srbiji: Velike proteste protiv Vučićevih zakona podržao Nole

3
Radiosarajevo.ba
Političko usijanje u Srbiji: Velike proteste protiv Vučićevih zakona podržao Nole
Foto: Instagram / Radiosarajevo.ba / Nole dao podršku!

Građani Srbije blokirali su u subotu puteve u desecima gradova nakon što ih je nekoliko ekoloških organizacija pozvalo da na taj način izraze nezadovoljstvo protiv Rio Tinta i planova te megakorporacije da, uz svesrdnu podršku vladajućeg režima, otvori rudnik litija, kao i protiv zakona o eksproprijaciji, koji predsjednik Aleksandar Vučić još nije potpisao, te već potpisanog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Masovni prosvjedi su uglavnom protekli mirno ili uz manje incidente, a samo je u Novom Sadu izbila tuča u kojoj su povrijeđene četiri osobe.

Protesti su trajali oko dva sata, a organizatori su pozvali građane da se ponovo okupe i iduće subote, ako Vučić potpiše Zakon o eksproprijaciji. On je na sastanku s mještanima u neposrednoj blizini lokacije u okolici grada Loznice, gdje bi trebao biti otvoren sporni rudnik, reterirao najavljujući da će odustati od spornih izmjena koji bi državi omogućili da po ustavno dvojbenom ekspresnom postupku izvede izvlaštenje za potrebe nekog projekta koji bude proglašen od nacionalnog interesa.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Ove je proteste podržao i prvi teniser Srbije Novak Đoković, koji politički ne istupa često, a ovoga je puta na svom Instagram profilu objavio fotografiju s protesta i poslao kratku poruku:

"Čist zrak, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga svaka riječ o 'zdravlju' je suvišna."

Noletove objave privukle veliku pažnju - undefined

Foto: Instagram: Noletove objave privukle veliku pažnju

Nakon toga, objavio je još jednu fotografiju uz poruku:

"Priroda je naša majka. Provodimo više vremena u prirodi. S njom i uz nju nam je život bogatiji."

Noletove objave privukle veliku pažnju - undefined

Foto: Instagram: Noletove objave privukle veliku pažnju

Na njegove su objave reagirali i brojni građani, obožavatelji te druge poznate osobe iz srbijanskog javnog života. Tako je glumac Viktor Savić zahvalio Novaku putem Instagrama, kao i kontroverzni redatelj i aktivist Boris Malagurski.

Mnogima je posebno zanimljiva bila poruka princa Filipa Karađorđevića koji je napisao: "Protiv Kralja se ne ide."

"Kada vidim ko sve ovdje živi, mislim da nam se sve ovo događa s razlogom", istaknula je jedna od najboljih skijašica Srbije Nevena Ignjatović, a proteste su podržali i bivši kapetani Crvene zvezde Nikola Mijailović i Ognjen Koroman, kao i bivši potpredsjednik uprave Partizana Vladimir Vuletić, prenosi Nova.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije