Ahmed iz Afganistana: Policija nas je tukla

Anadolija
Ahmed iz Afganistana: Policija nas je tukla
/ Anadolija
Grupa migranata iz Afganistana i Pakistana koja je pokušala da probije policijsku barikadu te preko njiva iz Srbije uđe na teritorij Hrvatske odustala je od pokušaja i vraća se za Beograd.

Oko 120 migranata je pješice krenulo do Željezničke stanice u Šidu odakle će se vozom vratiti u Beograd.

Migranti, koji su cijelu noć s nedjelje na ponedjeljak proveli na otvorenome pored ceste, pokušali su u ponedjeljak oko 14 sati probiti barikadu koju je postavila srbijanska policija kod graničnog prijelaza Šid-Tovarnik.

Poslije neuspjelog proboja barikade migranti su krenuli preko njiva u pokušaju da ilegalno prijeđu granicu s Hrvatskom, ali u tome ih je sprječila srbijanska policija.

Tom prilikom je čak zabilježeno i nekoliko slučajeva sukobljavanja između migranata i pripadnika policije.

Riječ je o grupi migranata iz Pakistana i Afganistana, koji su jučer odbili smještaj u prihvatnim centrima za azil protestujući što im nije dopušteno da legalno, preko Hrvatske, nastave put prema zemljama Zapadne Evrope.

Ahmed (25) iz Afganistana se nalazio u grupi migranata koji se vraćaju u Beograd gdje će odlučiti šta dalje činiti, i da li će ponovo pokušati preći granicu sa Hrvatskom kako bi se domogli zemalja Zapadne Evrope.

"Prije dvije sedmice sam stigao u Beograd. Prije tri dana smo krenuli prema granici sa Hrvatskom. Jučer smo noć proveli vani. Bilo je veoma hladno po noći. Danas nam uprkos velikim naporima nisu dozvolili da pređemo granicu. Čak su nas udarali. Policija nas je udarala na granici. Trenutno ne znamo gdje ćemo i šta dalje. Vratit ćemo se u Beograd pa ćemo znati šta dalje. Vidjet ćemo hoćemo li ponovo pokušati krenuti prema hrvatskoj granici", rekao je Ahmed.

Grupa od oko 120 migranata, uglavnom iz Afganistana i Pakistana, krenula je u petak pješice iz Beograda ka Hrvatskoj u nadi da će uspjeti prijeći granicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije