Policija u komšiluku pronašla preko 100 kilograma kokaina

0
Radiosarajevo.ba
Policija u komšiluku pronašla preko 100 kilograma kokaina
Foto: MUP Hrvatske / Oduzeta droga

Hrvatska policija je na dva mjesta kod Zagreba pronašla preko 100 kilograma kokaina.

Riječ je o otkrićima policije koja su objavljena tokom novembra, a nakon kriminalističke istrage policija je otkrila još skrivene droge, što je objavila danas. Prvo su, u vijesti objavljenoj 4. novembra, objavili da su pronašli četiri kilograma kokaina. Nakon nekoliko dana objavili su da su pronašli još 20 kilograma, da bi danas objavili da su pronašli još 95 kilograma.

Ukupno je tako na dvije udaljene lokacije, na širem području Zagreba, pronađeno 119 kilograma kokaina. Kokain je bio skriven u bačvama, navodno i zakopan u zemlji.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Uhapšen državljanin BiH u Beču: Zaplijenjena droga vrijednosti 1,5 miliona eura

Uhapšen državljanin BiH u Beču: Zaplijenjena droga vrijednosti 1,5 miliona eura

Policija je danas objavila novo saopćenje o ovom slučaju.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nastavili su kriminalističko istraživanje vezano uz krivična djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja o kojima smo informisali u dva navrata u novembru ove godine.

Tokom kriminalističkog istraživanja na području Zagrebačke županije na temelju sudskog naloga obavljena je pretraga doma i drugih prostorija koje je koristio osumnjičeni 57-godišnjak te je pronađeno još 95 kilograma kokaina. S prijašnjim pretragama ukupno je od osumnjičenog 57-godišnjaka pronađeno i privremeno oduzeto oko 119 kilograma kokaina", piše policija.

"Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta policija je podnijela poseban izvještaj kao nadopunu krivične prijave", piše policija u najnovijem, današnjem saopćenju.

Prva policijska vijest vezana za ovaj slučaj datira od 4. novembra ove godine. Tada su objasnili cijeli slučaj.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, dva državljana Sjeverne Makedonije (1965. i 1996.), jednom državljankom Sjeverne Makedonije i Bugarske (1975.) i jednom hrvatskom državljankom (1990.) zbog sumnje da su počinili krivična djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja", objasnila je policija tada u uvodu.

"Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 57-godišnjak u zajedničko djelovanje povezao preostalih troje osumnjičenih, a koji su tokom 2022. godine nabavljali, skladištili, prevozili i preprodavali kokain.

Prvoosumnjičeni 57-godišnjak je nabavljao veću količinu kokaina, koju je uskladištio na za to ranije određenim adresama, a drogu bi kasnije preuzimao, dok su osumnjičene pazile da preuzimanje prođe bez ometanja, odnosno bile su izvidnica prvoosumnjičenom te ga obavještavale o svim aktivnostima i pojavama koje bi mogle ugroziti daljnji transport i prodaju kokaina.

Nadalje, 47-godišnjakinja i 31-godišnjakinja su prevozili ostale članove zločinačkog udruženja i to 57-godišnjaka i 26-godišnjaka koji je bio zadužen za prihvat i čuvanje droge te njenu distribuciju. Svi navedeni postupali su po uputama i izvršavali zadaće koje im je dao 57-godišnjak.

Tokom provođenja kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda provedena je pretraga stana i drugih prostorija na području Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, a koje koriste osumnjičeni 57-godišnjak, 47-godišnjakinja i 26-godišnjak. U pretragama je pronađeno i oduzeto oružje (revolver, dva pištolja od kojih jedan s prigušivačem) i više komada municije, bankovne kartice, mobiteli, 189.400 eura, 5.100 kuna te četiri kilograma kokaina.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je policija protiv njih podnijela krivičnu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", opisala je policija.

U nastavku istrage, što je objavljeno 10. novembra, pronađeno je još 20 kilograma kokaina, da bi danas bilo objavljeno da je pronađeno dodatnih 95 kilograma. Ukupno 119, prenosi Index.hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije