Policija hapsi demonstrante u centru Zagreba (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Policija hapsi demonstrante u centru Zagreba (VIDEO)
Foto: Pixsell

Zagrebačka policija od ranog jutra hapsi sve prosvjednike koji u Varšavskoj ulici pružaju pasivni otpor, ne želeći prestati sa protestima protiv uništavanja zelene površine.

Među uhapšenima su i gradski zastupnici Josip Kregar, Jurica Meić, Dan Špicer i advokat Slobodan Budak. Vođe Prava na grad Urša Raukar i Teodor Celakoski uhapšeni su još oko 5.30 sati ujutro, a Tomislav Tomašević iz Zelene akcije oko 10.00 sati, javlja T-portal.

Do sada je uhićeno više od 30 prosvjednika koji su strpani u tri marice.

„Asistencija je spomenutom Gradskom uredu pružena sukladno članku 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, odnosno policija je postupala temeljem pisanog zahtjeva mjerodavnog državnog tijela obzirom da se prilikom provođenja radnje opravdano očekivalo pružanje otpora. Radi pružanja pasivnog otpora, čime su onemogućavali provođenje službene radnje, u službene prostorije dovedeno je pet osoba', stoji u saopštenju PU zagrebačke.

Jake policijske snage (20-ak marica) prije početka radova blokirale su dio Gundulićeve ulice kako bi radnici Zagrebačkih cesta i Zrinjevca mogli ispiliti stabla u Varšavskoj.

Aktivisti udruženja Pravo na grad i Zelene akcije pozivaju građane, kojih je u ovom trenutku na križanju Gundulićeve i Varšavske dvjestotinjak, da im se pridruže u daljnjim protestnim aktivnostima.

Tomislav Tomašević predsjednik Zelene Akcije, koji je uhapšen oko 10 sati, kaže da su prije dva dana zatražili od zagrebačke Gradske skupštine, koja kontrolira skupštinu Zagrebačkog holdinga da njihove kompanije, poput Zrinjevca ne učestvuju u radovima u Varšavskoj.

http://www.youtube.com/watch?v=f2a_D27vZXs


„Danas se to dogodilo, Zrinjevac je uklonio drveće i za to je odgovorna gradska vlast“, kazao je Tomašević za Hinu.

Osim gradske, Tomašević smatra da je politički odgovorna i državna vlast. Drži da nije moguće da jedan dio policije provodi kriminalističku obradu zbog štetnog ugovora u Varšavskoj po nalogu Državnog odvjetništva, a drugi dio policije osigurava početak radova u Varšavskoj.

Kontroverzni projekt Cvjetni prolaz već nekoliko godina izaziva sporove u javnosti, a poseban trn u oku je ulazno-izlazna rampa u garažu za čuju je gradnju Grad sam sebi izdao lokacijsku dozvolu i za njenu izradu od Horvatinčića posudio novac koji će mu se kroz pet godina refundirati iz gradske blagajne, tj. iz džepa poreznih obveznika.

t-portal/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije