Pokrenut postupak protiv Glova! Hitno se oglasila komisija za zaštitu konkurencije

0
Radiosarajevo.ba
Pokrenut postupak protiv Glova! Hitno se oglasila komisija za zaštitu konkurencije
Foto: Glovo / Kurir platforme Glovo

Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja, u smislu člana 16. Zakona o zaštiti konkurencije protiv privrednog društva Glovoapp Tecchnology doo Beograd (Glovo) i u njegovim prostorijama izvršila nenajavljene uviđaje.

Komisija je u toku sprovođenja analize uslova konkurencije u oblasti digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda, u ugovorima koje je Glovo zaključivao sa svojim partnerima uočila ugovorne odredbe koje za posljedicu mogu da imaju isključivanje ili otežavanje širenja drugih, konkurentskih platformi, kao i odredbe koje za posljedicu mogu da imaju diskriminaciju partnera kroz primjenu nejednakih uslova poslovanja, što sve čini zloupotrebu dominantnog položaja.

Pojedini ugovori i opći uslovi poslovanja sa partnerima sadrže propisanu naknadu koju je partner dužan da plati ako stupa u slična partnerstva sa drugim platformama, odnosno nude se visoki iznosi u vidu ulaganja za marketing, uz obavezu vraćanja iznosa ukoliko se uspostavi saradnja sa još nekom platformom.

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Naručili pizzu, a kada su otvorili kutiju - šokirali se

Naručili pizzu, a kada su otvorili kutiju - šokirali se

Primjena nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu, prvenstveno se ogleda u vidu različitih provizija prema različitim partnerima, a u zavisnosti od toga da li sarađuju samo sa Glovom ili i sa konkurentskim platformama.

Uključivanjem ovakvih ekskluzivnih klauzula u ugovore sa partnerima ili raznih formi podsticaja ili pritisaka da se zadrži ekskluzivnost mogli bi se isključiti konkurenti sa tržišta ili smanjiti njihova mogućnost da se takmiče, što bi u krajnjoj liniji moglo dovesti do viših cijena, manjeg izbora i ponude lošijeg kvaliteta, na štetu potrošača.

Društvo Glovo je nakon preuzimanja platforme Donesi tokom 2021. godine značajno proširio mrežu poslovanja i drastično povećao svoj tržišni udio i stekao dominantan položaj čime je ujedno promenjena i struktura ovog tržišta. Kao takav ima posebnu odgovornost u vezi sa radnjama koje preduzima na tržištu, prenosi Mondo.rs.

Komisija poziva sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprinijeti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije