Pogledajte satelitske snimke nevremena u Hrvatskoj koje ide i prema BiH: 'Evo kad kreće‘

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte satelitske snimke nevremena u Hrvatskoj koje ide i prema BiH: 'Evo kad kreće‘
Foto: Arhiv / Kiša u Sarajevu

Veće opadavine očekuju se u Hrvatskoj u kasnim popodnevnim i večernjim satima u četvrtak, 3. oktobra, nakon što je cijeli dan na Poluotoku kišilo.

Kako Jutarnji list saznaje od Patra Radovana, meteorologa amatera koji vodi istarski portal Istramet, tokom dana nije bilo većih plavljenja niti bujica. Danas je do 15 sati diljem Istre palo oko 30 mm kiše.

"Trenutno je sve pod kontrolom. Glavnina padavina tek stiže, a nešto više će ovaj put kiše pati i na samom jugu Istre. Od ponoći je palo 30 tak mm kiše, a prema najavama večeras će pasti i do će 100 mm. Rijeke u Istri su pod kontrolom, isto kao i ceste", kazao je Radovan.

Denis Bećirović podržao kandidaturu Benjamine Karić: 'Zajedno za budućnost'

Denis Bećirović podržao kandidaturu Benjamine Karić: 'Zajedno za budućnost'

No, sinoć je palo nešto više kiše u pojedinim dijelovima Istre kada je nakratko poplavio Novigrad, u Svetom Lovreču utjecali su slapovi vode s ulica.

U većem dijelu središnje i sjeverne Istre pale su značajne količine kiše, u rasponu od 40 do čak 120 mm, koliko mjere postaje u okolici Vižinade.

Satelitski snimak
Foto: DHMZ: Satelitski snimak

Državni meteorološki zavod Hrvatske (DHMZ) je za Istru objavio crveni meteoalarm, koji označava izuzetno opasno vrijeme, zbog lokalno obilne količine kiše koja bi mogla pasti u kratkom vremenu.

"Lokalno moguće bujične i urbane poplave", kažu iz DHMZ-a.

Slične informacije dolaze iz iz Bosne i Hercegovine, gdje se također očekuju padavine u naredna tri dana. Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za naredna četiri dana, sve do Lokalnih izbora koji su u nedjelju, 6. oktobra.

Pao snijeg u Sloveniji: BH Meteo objavio kakvo nas vrijeme očekuje danas

Pao snijeg u Sloveniji: BH Meteo objavio kakvo nas vrijeme očekuje danas

Prognozu do nedjelje prenosimo je u cijelosti:

U petak 4. 10. 2024., pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine na sjeveru Hercegovini, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne prestanak padavina u većini područja i smanjenje oblačnosti u Hercegovini, na istoku i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 22, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 22 °C.

U subotu 5. 10. 2024., pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na jugu zemlje do 22 °C. 

U nedjelju 6. 10. 2024., pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 16, na jugu do 19 °C, naveli su iz FHMZ-a.

Podsjetimo, u Sloveniji je pao snijeg i sve to možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije