Pogledajte prve snimke i fotografije potresa na granici Hrvatske i BiH

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte prve snimke i fotografije potresa na granici Hrvatske i BiH
FOTO: Facebook / Potres u Splitu

Zemljotres jačine 5,1 prema Rihteru zatresao je u srijedu navečer dijelove Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Epicentar je bio udaljen 20 kilometara od Livna te 40 kilometara od Splita.

Kako se može vidjeti na mapi EMSC-a, zemljotres je pogodio područje u blizini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

S bosanskohercegovačke strane granice, građani javljaju kako se potres oko 22 sata osjetio u Livnu, Tomislavgradu, Jajcu, Mrkonjić Gradu, Banja Luci, Prijedoru, Sanskom Mostu, Bihaću i Cazinu.

Hajrudin Ćuprija nakon presude Alenu Plehu: 'Sin me je odmah nazvao i kazao - babo, malo'

Hajrudin Ćuprija nakon presude Alenu Plehu: 'Sin me je odmah nazvao i kazao - babo, malo'

Imam iz Livna Sadmir Mustafić objavio je na Twitteru kako se “treslo u Livnu i to pošteno”.

Nešto više izvještaja dolazi iz Dalmacije.

Građani Solina, Omiša, Baške Vode, Kaštela, Makarske, Trogira, Drniša javljaju da se potres jako osjetio i da je podrhtavanje trajalo nekoliko sekundi. 

U susjednoj Hrvatskoj građani su na društvenim mrežama objavili i prve videozapise te fotografije nastale štete. Prema informacijama koje je objavio portal Index.hr, stanovnici Splita izašli su na ulice nakon zemljotresa.

U Splitu se na cestu srušila kamena ograda, a stanovnici jedne porodične kuće objavili su videosnimak pukotina na zidovima. Ipak, zvanične institucije još uvijek nisu imale te informacije.

 

Na web stranci Seizmološke službe koja djeluje pri Geofizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodno-matematičkog fakulteta objavljen je i prvi izvještaj o potresu:

"Večeras, 6. listopada 2021. u 21 sati i 57 minuta seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su jak potres s epicentrom na granici s Republikom BiH, kod Buškog jezera, 20 km istočno od Sinja. Magnituda potresa bila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnjeva EMS ljestvice. Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete. Potres se u Hrvatskoj snažno osjetio na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice", navodi se na stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije