Pogledajte prelet američkih bombadera B-52 iznad Dubrovnika

6
Radiosarajevo.ba
Pogledajte prelet američkih bombadera B-52 iznad Dubrovnika
Foto: Radiosarajevo.ba / Bombarderi B-52 iznad Dubrovnika

Dva američka bombardera B-52, slavne 'atomske tvrđave', kako je ranije i najavljeno u saopćenju Američke ambasade iz Zagrebu, u 15.15 sati su u niskom naletu preletjeti iznad Dubrovnika.

Ranije je objavljeno, da će dva američka bombardera B-52 tokom dana preletjeti skoro cijeli obalni jug Balkana, na znakovitom strateškom pravcu od albanskog glavnog grada Tirane, preko Makedonije i Crne Gore, pa do Dubrovnika.

Prema saopćenju američke ambasade, dva bombardera, inače stacionirana u bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, preletjeti iznad Dubrovnika između 15:10 i 15:20 sati.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Portal Radiosarajevo.ba dobio je fotografije preleta "atomskih tvrđava" upravo iznad Dubrovnika, kod otoka Lopud i Koločep, u 15.15 sati.

Bombarderi B-52 iznad Dubrovnika
Foto: Radiosarajevo.ba: Bombarderi B-52 iznad Dubrovnika

Osim Lovrijenca, američki bombarderi će, najavljeno je, prethodno preletjeti i zgradu vlade u Skoplju, Skenderbegov trg u Tirani i više markacija na obali Crne Gore.

'Svrha operacije je pokazati američku predanost sigurnosti NATO saveznika lociranih na jugoistoku Europe', navodi se u službenom tumačenju snaga Pentagona.

Prevedeno na svakodnevni jezik, državama zapadnim saveznicama u okruženju snage Atlantskog saveza ovim poručuju: Tu smo, stojimo čvrsto uz vas i u slučaju opasnosti spremni smo odlučno djelovati.

Danas Balkan i jug Hrvatske nisko prelijeću američki bombarderi. Evo kakvu poruku nose

Danas Balkan i jug Hrvatske nisko prelijeću američki bombarderi. Evo kakvu poruku nose

Poruka se svakako mora staviti u kontekst aktualnih, ali i ukupnih ruskih i proruskih djelovanja na Mediteranu i u bazenu zapadnoga Balkana tijekom proteklih više mjeseci.

Destabilizacijski pokušaji u Bosni i Hercegovini, oko Kosova i u Crnoj Gori, orkestirani daljinskim upravljačima iz Beograda i Kremlja, očito postaju sve intenzivniji kako masovno zapinju Putinovi ratni planovi na ukrajinskim bojištima. Otvaranje novih kriznih žarišta u ovome trenutku itekako odgovara Moskvi; odmaknulo bi dominantni fokus svijeta, ali i domaće ruske javnosti, od fijaska aktualne ruske invazije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije