'Podržimo inicijativu Rusije za ukidanje Haaškog suda'

Radiosarajevo.ba
'Podržimo inicijativu Rusije za ukidanje Haaškog suda'


Srpska radikalna stranka osudila je odlaganje presude haaškom optuženiku i lideru te stranke Vojislavu Šešelju za 30. oktobar, kako je najavilo Pretresno vijeće tog suda, piše Fena.

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović rekao je, na izvanrednoj konferenciji za novinare, da je drugim odlaganjem izricanja prvostepene presude Šešelju, još jednom potvrđeno da je on politički zatvorenik.

On je ukazao da je cilj podizanja optužnice, kao i 11-godišnjeg pritvora, "njegovo uklanjanje s političke scene, kako bi neprijatelji Srbije ostvarili svoje interese, a to su priznavanje Kosova i Metohije, internacionalizacija pitanja Vojvodine i Raške, nacionalno poniženje i ekonomsko podčinjavanje Srbije", javio je Tanjug.

Potpredsjednik SRS-a i Šešeljev pravni savjetnik Dejan Mirović osvrnuo se na nedavnu debatu u Glavnoj skupštini UN o radu Haškog tribunala, ocijenivši nastup predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kao "kvazipatriotski diskurs i blagu verbalnu osudu Tribunala, kojoj je jedini cilj bio dobivanje jeftinih političkih poena".

Mirović je rekao da je, za razliku od Nikolićeve, kritika Tribunala veleposlanik Ruske federacije pri UN-u Vitalija Čurkina bila mnogo oštrija, uključujući i osudu Tribunala zbog neprihvatljivo dugog pritvora Vojislava Šešelja.

Mirović je pozvao predstavnike vlasti da podrže inicijativu Rusije za ukidanje Haaškog tribunala. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije